18.8 C
Sarajevo
25.10.2024

Reis Kavazović poručio: “Ne postupamo dobro i odgovorno prema djeci”

"Najlakše je sve svaliti na ovu djecu, gdje smo mi odrasli u svemu ovome?"
"Djeca se ne odvajaju od društvenih mreža, emocionalno su nezreli da bi sve ovo mogli probaviti."

Ovih dana BiH potresaju tragični i dramatični događaji, a glavnu ulogu u njima imaju maloljetnici koji su izvršavali teška krivična djela. Vrhunac dešavanja je zločin koji se desio u Bosanskoj Krupi, a koji je okarakteriziran kao čin terorizma.

Nasilje u porodici, brojni slučajevi femicida i zlostavljanja djece, vršnjačko nasilje, nasilje i ubistva i ranjavanja u školama, na dječjim igralištima, na ulici, nasilje u ustanovama, mobing ili nasilje na radnom mjestu, govor mržnje u javnom prostoru i na društvenim mrežama, divljanje u saobraćaju, sve povezano sa zloupotrebom opijata, alkohola traži odgovore na pitanje kako dalje? U kojoj mjeri vjerske zajednice mogu pomoći?

U povodu ovih zastrašujućih događaja kojima svjedočimo, u izjavi za portal Radiosarajevo.ba snažnu poruku je uputio reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović, tražeći da kao društvo preuzmemo odgovornost prema našoj djeci, koji su budućnost ove zemlje.

- OGLAS -

“Ono što vidimo jeste da je maloljetnička delikvencija u porastu, pa evo u ova dva dana svjedoci smo i počinjenja teških krivičnih djela protiv života od strane maloljetnika. Bili smo i svjedoci nasilja nad ženama i ubistava. Sada je najvažnije istražiti motive i pozadinu svega ovoga i pravilno dati ocjenu trenutne situacije” – kaže reis Kavazović.

Društvo je u stalnim promjenama i mnogi faktori utiču na razvoj mladih osoba.

- Advertisement -

“Nije to više samo porodica, škola, tu su i razna udruženja, društvene mreže, youtuberi, influenseri, mediji. Tu su također i događaji u svijetu u kojima nasilje uzima sve vise maha, ratovi, zločini, genocidi. Svijet nije u dobrom stanju. Najlakše je sve svaliti na ovu djecu, gdje smo mi odrasli u svemu ovome? Djeca se ne odvajaju od društvenih mreža, emocionalno su nezreli da bi sve ovo mogli probaviti. Ne postupamo dobro i odgovorno prema djeci” – poručio je reis Kavazović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA