8.8 C
Sarajevo
18.05.2024

Robert Fico je 2008. bio u posjeti BiH

Pokušaj ubistva na slovačkog premijera Roberta Ficu (60) šokirao je svijet.  

Fico je pogođen u abdomen nakon sjednice Vlade u Handlovi i nalazi se u životnoj opasnosti. Hitno je prebačen helikopterom u bolnicu gdje je operisan.

Fico je bio član Komunističke partije, protivio se ulasku Ukrajine u NATO, poznat je i kao antivakser.

- OGLAS -
Tokom sastanka u Predsjedništvu BiH - Avaz

On je 2008. bio u posjeti Bosni i Hercegovini. Sastao se tada sa članovima Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem, Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem.

Sastao se i sa delegacijom Vijeća ministara BiH sa predsjedavajućim Nikolom Špirićem na čelu.

- Advertisement -

Tom prilikom su Vijeće ministara i Vlada Republike Slovačke potpisali Sporazum o ekonomskoj saradnji te Sporazum o unapređenju i zaštiti investicija.

Tada je istaknuto da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Slovačke Republike izuzetno dobri te da se, pored ostalog, i zbog međusobnih posjeta na najvišoj razini, bilateralni odnosi mogu još brže razvijajati, posebno na ekonomskom planu.

“Čestitam vam na postignutom napretku, koji ste ostvarili u procesu evropskih integracija i spremni smo podijeliti s vama dobra i loša iskustva u predpristupnom procesu” – rekao je premijer Fico tom prilikom i naglasio da Slovačka ima najveći gospodarski rast u Evropskoj uniji, što može biti dobar putokaz i Bosni i Hercegovini u njenoj skoroj budućnosti.

Slovački premijer je također u razgovoru istakao da podržava jedinstvenu vanjsku politiku Evropske unije, jer se interesi pojedinih zemalja svijeta često prelamaju preko malih zemalja, kakve su Bosna i Hercegovina, odnosno Slovačka Republika.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA