15 C
Sarajevo
06.07.2024

Ruski ministar odbrane: Zapad podstakao sukob u Ukrajini i ometa njegovo rješavanje

Zapad je podsticao i namjerno ometa rješavanje sukoba u Ukrajini, izjavio je u srijedu ruski ministar odbrane Andrej Belousov, javlja Anadolija.

Na sastanku Savjeta ministara odbrane Zajednice nezavisnih država (ZND) u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, Belousov je rekao da Zapad koristi neonacističku ideologiju u Ukrajini da podstakne nacionalizam u njegovim najekstremnijim oblicima kako bi razdvojili Ruse i Ukrajince, ujedinjene vjekovima zajedničke istorije.

“Želio bih da ponovim, Zapad je bio taj koji je pripremio i isprovocirao ukrajinsku krizu, a sada je namjerno produžava” – rekao je on.

- OGLAS -

Rusija je započela svoju “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini u februaru 2022. godine.

Govoreći o situaciji na granicama ZND, Belousov ju je opisao kao napetu i nestabilnu.

- Advertisement -

“Tokom globalne nestabilnosti i povećane napetosti duž perimetra vanjskih granica ZND-a, posebnu važnost pridajemo unapređenju mehanizama zajedničkog suprotstavljanja novim i tradicionalnim izazovima i prijetnjama. To je jedan od naših prioriteta” – naglasio je on.

Ukazujući na značaj ažuriranja bezbjednosne arhitekture u Evroaziji, Belousov je pozvao učesnike da razgovaraju o uspostavljanju bezbjednosnog sistema koji će pokrivati ​​sve evroazijske zemlje.

ZND je međunarodna organizacija za saradnju više država koje su ranije bile dio Sovjetskog Saveza.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA