17.7 C
Sarajevo
19.05.2024

SAD iz zraka dostavio humanitarnu pomoć sjeveru Gaze

Američka Centralna komanda (CENTCOM) objavila je da je na sjever Gaze iz zraka dostavila humanitarnu pomoć kako bi pomogla civilima pogođenim izraelskim napadima.

Navedeno je da je u cilju zadovoljavanja osnovnih potrepština civila u Gazi izvedena akcija desantnog ispuštanja humanitarne pomoći vojnim avionima na sjever regije.

Tokom operacije na sjever Gaze isporučena je pomoć od 50.688 obroka.

- OGLAS -

U saopćenju CENTCOM-a navedeno je da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i dalje Gazi pružati humanitarnu pomoć iz zraka.

Paralelno sa svojim napadom na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine, izraelska vojska je intenzivirala racije i hapšenja na Zapadnoj obali, uključujući okupirani Al-Quds (Jerusalem).

- Advertisement -

Destruktivna ofanziva na Gazu rezultirala je s više od 34.000 smrtnih slučajeva, većinom djece i žena, zajedno s masovnim razaranjima i glađu koja ubija djecu i starce, prema palestinskim i međunarodnim podacima.

Izrael nastavlja svoj rat uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na hitan prekid vatre. Tel Aviv se također suočava s optužbama za “genocid” pred Međunarodnim sudom pravde, javlja Anadolu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA