12.7 C
Sarajevo
29.02.2024

Savjetnik Angele Merkel: Naravno da bi Putin mogao napasti članicu NATO-a!

Ne može se isključiti ruski napad na članicu NATO-a, poručio je šef minhenske sigurnosne konferencije Christoph Heusgen u subotu, nekoliko dana prije početka okupljanja svjetskih čelnika i vojnih stručnjaka.

Upitan misli li da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao narediti takav napad, Heusgen je odgovorio:

Naravno. Putin je ipak opetovano rekao da je raspad Sovjetskog Saveza bio najveća katastrofa 20. stoljeća jer je rezultirao time da su mnogi Rusi ostali izvan granica Rusije.”

- OGLAS -

Putin je namjeravao ponovno uspostaviti Veliku Rusiju s granicama raspadnutog Sovjetskog Saveza. Ona bi bila globalni imperij u kojem bi on vladao poput cara, rekao je Heusgen za diseldorfski Rheinische Post i bonski General Anzeiger.

“Ako Putin ne izgubi rat u Ukrajini, moramo uzeti u obzir da bi mogao zgrabiti Moldaviju ili baltičke republike”, rekao je.

Heusgen je odbio spekulirati o tome u što bi se Putin mogao konkretno upustiti.

“No, moramo učiniti sve kako bismo osigurali da Ukrajina dobije oružje i vojnu pomoć koja joj je potrebna da se uspješno odupre ruskim agresorima i da ih otjera sa svog nacionalnog teritorija”, rekao je.

Heusgen je bio savjetnik za vanjsku politiku bivše kancelarke Angele Merkel između 2007. i 2017.

Nakon toga je imenovan ambasador Njemačke pri UN-u prije preuzimanja dužnosti na Minhenskoj konferenciji.

U razgovoru ovoga tjedna s konzervativnim američkim novinarom Tuckerom Carlsonom Putin je rekao da Rusija nema teritorijalne ambicije prema Poljskoj i baltičkim zemljama.

Mogla bi se isključiti ruska invazija na ove zemlje NATO-a, osim ako Poljska ne napadne Rusiju, rekao je.

U glavnom gradu Bavarske od 16. do 18. ferbuara održava se Minhenska sigurnosna konferencija na kojoj se očekuje oko 50 državnih šefova.

Rusija i Iran ove godine nisu pozvani.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA