30 C
Sarajevo
19.06.2024

SBiH: Rezolucija o genocidu u Srebrenici je potrebna zbog sljedbenika velikosrpske politike

Predsjedništvo Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) održalo je danas 22. redovnu sjednicu u Srebrenici na kojoj je razmatrana aktuelna politička situacija i donesen niz zaključaka.

Kako je saopšteno nakon sjednice Predsjedništva ove stanke u Srebrenici, takva rezolucija trebala je biti usvojena mnogo ranije imajući u vidu broj žrtava i činjenicu da se radi o najvećem zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. 

“Predsjedništvo SBiH poziva sve članice Ujedinjenih nacija da na Generalnoj skupštini 23.maja, bez novog odlaganja, usvoje Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Takva rezolucija trebala je biti usvojena mnogo ranije imajući u vidu broj žrtava i činjenicu da se radi o najvećem zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata”, naveli su iz SBiH.

- OGLAS -

Dodali su da je rezolucija potrebna i zbog ponašanja bh entiteta RS i Srbije koje negiraju genocid i glorifikuju zločince.

“Neophodna je i zbog toga što rukovodstva manjeg bh. entiteta RS i Srbije, kao sljedbenici velikosrpske politike koja je odgovorna za genocid, otvoreno i sistematski negiraju ovaj zločin i glorifikuju ratne zločince te svojim istupima stavljaju srpskom narodu na leđa kolektivnu odgovornost. Njeno usvajanje je naš dug prema žrtvama i historijska šansa za bolju budućnost BiH i svijeta u kojima će mir, istina i pravda imati veće šanse od mržnje i laži”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA