16.6 C
Sarajevo
18.10.2024

Scholz želi spriječiti neželjene migracije: Apeluje i na ostatak Europe da uradi isto

Njemačka, pritisnuta ogromnim brojem neželjenih imigranata, od Evropske unije na samitu u Briselu zahtijeva brzu promjenu sistema azila.

Kancelar Olaf Scholz je na otvaranju samita u četvrtak, 17. oktobra insistirao da 27 članica EU brzo primijeni dogovorene reforme. To treba da bude “forsirano, ne postepeno.”

“Mi u Njemačkoj ćemo neophodne zakone veoma brzo poslati u Bundestag, ali bilo bi dobro da tako bude svugdje u Europi,” rekao je.

- OGLAS -

Pojedine članice EU su dogovor iz ove godine kritikovale kao nedovoljan da suzbije neregularnu migraciju. Uz to, tranzicioni period omogućava otezanje sa novim propisima do juna 2026. godine.

Između ostalog, reforma predviđa izmiještanje procesa provjere kandidata za azil na spoljnu granicu EU i ubrzanje procedure.

- Advertisement -

To bi trebalo dramatično da skrati provjeru zahtijeva i omogući vraćanje ljudi sa same granice, prije nego što uđu u EU.

Ta procedura sada može da traje mjesecima, pa i više godina. Čak i poslije negativnog rješenja, vlasti u državama poput Njemačke često ne mogu brzo ni da deportuju ljude koji su time izgubili pravo boravka, piše DPA.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA