14 C
Sarajevo
18.10.2024

Sinwara koštao vojnik 450. bataljona: “Kroz nekoliko minuta cijeli IDF je bio alarmiran”

Sinwar je ubijen nakon što se zgrada u kojoj se nalazio urušila, kao i eksplozija šrapnela - tenkovske granate Merkava Mark 4, te raketa Matador. 
IDF još uvijek istražuje identitet dvojice militanata koji su bili sa Sinwarom, a ostaje nejasno je li jedan bio komandant bataljona Hamasa.

Izraelska vojska je u četvrtak ubila vođu Hamasa Yahyu Sinwara, što je izraelski šef diplomatije Izrael Kac (Israel Katz) nazvao “pobjedom za cijeli slobodni svijet”. 

Dnevni list “Ynet” je opisao detaljno kako se odvijala operacija izraelskih snaga u Rafahu u kojoj je ubijen Sinwar. 

Sinwar je ubijen nakon što se zgrada u kojoj se nalazio urušila, kao i eksplozija šrapnela – tenkovske granate Merkava Mark 4, te raketa Matador. 

- OGLAS -

Sve je započelo u 10 sati ujutro kada je vojnik 450. bataljona uočio sumnjivu osobu kako ulazi i izlazi iz zgrade. Upozorio je komandanta, koji je naredio otvaranje vatre.

 U 15 sati su snage IDF-a pomoću drona identificirale tri osobe. Dvije osobe su bile prekrivene dekama, te su hodale ispred Sinwara. 

- Advertisement -

Komandant 450. bataljona je otvorio vatru na grupu, zbog čega su se razbježali. Dvojica su pobjegla u jednu, a Sinwar u drugu zgradu, gdje se popeo na drugi sprat zgrade. 

IDF je odgovorio ispaljivanjem tenkovske granate. 

Kad je izraelska vojska počela pretraživati zgradu, na njih su bačene dvije granate, od kojih jedna nije eksplodirala. 

Vojnici su se povukli i poslali dron, koji je otkrio Sinwara, pokrivenog lica, kako sjedi u sobi i pokušava štapom srušiti dron. 

Situacija se smirila, a onda je u zoru opet krenulo. Izraelske trupe su otkrile tijelo s prepoznatljivim obilježjima, što je dovelo do procesa identifikacije, koji je dovršen u večernjim satima.

“Znali smo otprilike gdje se Sinwar nalazi, već neko vrijeme, uprkos visokoj razini tajnosti koju je Hamas uspijevao održati oko njega. Znali smo da je bio u Rafahu i usredotočili smo se na otkrivanje tamošnje podzemne infrastrukture kako bismo ga pronašli” – rekao je dužnosnik IDF-a.

IDF je također otkrio da je “prije nekoliko sedmica, u sličnoj podzemnoj operaciji, otkrivena soba s dokazima koji sugeriraju da je Sinwar bio u istom kompleksu”.

“Čak ni jučer nismo bili sigurni je li Sinwar pobjegao u Khan Junis. Ovo je značajno postignuće koje bi trebalo pretočiti u strateško” – ističe IDF.

IDF još uvijek istražuje identitet dvojice militanata koji su bili sa Sinwarom, a ostaje nejasno je li jedan bio komandant bataljona Hamasa.

“Hamas je nastavio djelovati čak i kada Sinwar nije bio dostupan. Postoje druge visoke osobe unutar Hamasa i oni imaju strukturiran lanac zapovijedanja. Postoji Hamas u inozemstvu i Sinwarov brat, Mohamed” – primijetio je vojni dužnosnik.

Komandant koji je vodio akciju čišćenja i identificirao Sinwara ranjen je na početku rata kada se pridružio borbi na granici Gaze, izgubivši vojnike u istoj borbi. Tokom sukoba u srijedu koji je doveo do Sinwarove smrti, vojnik iz 450. bataljona teško je povrijeđen vatrenim oružjem. Počinitelji su dvojica terorista koji su pobjegli u obližnju zgradu.

Ranjeni vojnik, stanovnik sela Druze u sjevernom Izraelu, evakuiran je u medicinski centar Soroka u Ber Ševi, gdje se trenutno nalazi na intenzivnoj njezi.

IDF i Shin Bet istaknuli su da je “Sinwar ubijen nakon godinu dana skrivanja među civilnim stanovništvom Gaze, kako iznad zemlje tako i u Hamasovim tunelima”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA