18.8 C
Sarajevo
09.09.2024

Sjećanje na heroja: 29. godišnjica pogibije komandanta Izeta Nanića

"Pobjeda je blizu, bit će naša BiH"

Prošlo je 29 godina od kada je prestalo da kuca srce heroja Izeta Nanića, generala Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Nanić je poginuo na današnji dan, 5. augusta, 1995. godine.

Izet Nanić je rođen 4. oktobra 1965. godine, u Bužimu, od majke Rasime i oca Ibrahima kao drugi od sedam sinova. Završio je Vojnu akademiju u Zagrebu 1987. godine. Nakon napuštanja JNA, početkom 1992. godine, aktivno se uključio u organizaciji odbrane i formirao Štab teritorijalne odbrane Bužim, čiji je bio komandant. Osnivač je 105. bužimske udarne krajiške brigade koja je formirana 15. augusta 1992. godine (kasnije 105. BUMB – 505. Viteška mtbr).

- OGLAS -

Brigadu je vodio uspješno kroz brojne bitke i briljantne pobjede, te su izgradili specifičnu brigadu s prepoznatljivim i jedinstvenim načinom ratovanja. Formirao je specijalne jedinice ČSN-BSN «Hamza» i DIV «Gazije», koje su kroz brojne bitke izrasle u najbolje jedinice 5. korpusa i Armije RBiH.

Za svoje velike ratne zasluge Nanić je 1994. godine odlikovan Zlatnim ljiljanom, a posthumo, tri godine kasnije, odlikovan je i Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

- Advertisement -

Bužimljani i Krajišnici su njemu i bratu Nevzetu podigli spomenik u njihovoj rodnoj Nanića Dolini blizu Bužima.

Podsjetimo, noć prije pogibije, legendarni Nanić je zapisao:

“Sve je u igri. Nadam se da će uspjeti i ja sa njima, a onda i narod. Pobjeda je blizu, ako Bog da, bit će naša BiH. Osjećam da mogu uraditi zamišljeno. Da mi je snage i sreće. Sve sam uložio. Nestalo je struje. Sretno!”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA