7 C
Sarajevo
30.04.2024

Sjedinjene Države i saveznici planiraju nove sankcije Iranu

Sjedinjene Države i njihovi saveznici planiraju nove sankcije Iranu zbog njegovog napada na Izrael bez presedana, nastojeći da odvrate Izrael od velike eskalacije dok je njegov ratni kabinet trebao da se sastane po treći put u srijedu kako bi odlučio o odgovoru.

Dok napad u subotu navečer nije izazvao smrtne slučajeve i pričinio je malu štetu zahvaljujući protuzračnoj odbrani i protumjerama Izraela i njegovih saveznika, pojačao je strah da se širi nasilje ukorijenjeno u šestomjesečnom ratu u Gazi, uz rizik od otvorenog rata između dugogodišnjih protivnika Irana i Izraela.

Načelnik izraelskog vojnog štaba Herzi Halevi obećao je da će iransko lansiranje više od 300 projektila, krstarećih projektila i dronova na izraelsku teritoriju “naići na odgovor”, ali nije iznio detalje.

- OGLAS -

Izvor iz izraelske vlade rekao je da je sjednica ratne vlade zakazana za utorak odgođena za srijedu, ali bez detaljnijeg objašnjenja.

U nadi da će odvratiti Izrael od masovne odmazde, SAD i Evropa su nagovijestile pooštravanje ekonomskih i političkih sankcija Iranu.

SAD planiraju uvesti nove sankcije protiv iranskog programa raketa i bespilotnih letjelica u narednim danima i očekuju da će njihovi saveznici slijediti njihov primjer, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u utorak.

Ranije je ministrica finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) rekla da će SAD koristiti sankcije i raditi sa saveznicima kako bi nastavile ometati iransku “zlonamjernu i destabilizirajuću aktivnost”.

Ona je na konferenciji za novinare u Vašingtonu rekla da su na stolu sve opcije da se poremeti iransko “finansiranje terorizma” i da očekuje da će uskoro biti objavljene daljnje sankcije Iranu.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost  Žozep Borelj (Josep Borrell), govoreći u Briselu nakon hitne video konferencije ministara vanjskih poslova EU, rekao je da su neke zemlje članice tražile proširenje sankcija Iranu i da će diplomatska služba bloka početi raditi na tom prijedlogu.

Borelj je rekao da će prijedlog proširiti režim sankcija kojim se želi ograničiti opskrba iranskim bespilotnim letjelicama Rusiji, tako da bi uključivao i isporuku projektila i mogao bi pokriti isporuke iranskim saveznicima na Bliskom istoku.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA