23.8 C
Sarajevo
18.05.2024

Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu, projektil pao u Istočno more

Sjeverna Koreja ispalila je balističku raketu, saopćio je glavni štab južnokorejske vojske, dodajući da je projektil pao u Istočno more, poznato i kao Japansko more.

Lansiranje je potvrdilo i japansko ministarstvo odbrane, navodeći da je Pjongjang najvjerovatnije lansirao balističku raketu.

Brojni japanski mediji, pozivajući se na neimenovane vladine izvore, izvijestili su da je projektil pao izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone.

- OGLAS -

Internetski portal NK News sa sjedištem u Seulu, međutim, navodi da “kratko trajanje leta, vjerovatno manje od deset minuta, ukazuje da je u lansiranju bila uključena balistička raketa kratkog dometa ili raketni sistem za višestruko lansiranje”.

Sjeverna Koreja lansirala je projektil nakon što je njezin saveznik Rusija stavila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a u martu o produženju mandata panela stručnjaka koji pomaže u nadziranju provedbe sankcija protiv Sjeverne Koreje.

- Advertisement -

Sankcije protiv Pjongjanga ostaju na snazi ​​uprkos vetu. Napetosti na Korejskom poluotoku u posljednje su vrijeme sve jače.

Tokom posljednje dvije godine Sjeverna Koreja značajno je povećala broj testiranja projektila i navođenih projektila te pojačala svoju retoriku protiv Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država.

U međuvremenu su Washington i Seul ojačali vojnu saradnju te su već izveli nekoliko zajedničkih vojnih vježbi, što Pjongjang kritizira i karakterizira kao pripreme za napad na Sjevernu Koreju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA