15.5 C
Sarajevo
21.10.2024

Sjeverna Koreja prijeti objavom rata Južnoj: “Ako nađemo još jedan dron…”

Sjeverna Koreja je objavila da je pronašla ostatke južnokorejske vojne bespilotne letjelice i da bi svako daljnje njenog “narušavanje teritorijalnog integrireta” rezultiralo “objavom rata”.

Napetosti između dviju strana poluotoka eskalirale su od maja kada je Sjever počeo slati balonima koji nose smeće preko granice na Jug, što je navelo Seul da odgovori ponovnim emitiranjem propagandnih poruka preko zvučnika.

Ove je sedmice Sjeverna Koreja optužila Južnu Koreju za letenje dronovima iznad Pjongjanga u tri navrata ovog mjeseca i zaprijetila da će odgovoriti silom ako se to ponovi.

- OGLAS -

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA objavila je u subotu da je srušena južnokorejska vojna bespilotna letjelica pala na teritorij Sjeverne Koreje, izvijestio je Reuters.

Južnokorejski zakonodavac Yu Yong-weon rekao je Reutersu da dronovi na fotografijama Pjongjanga izgledaju kao dronovi za nadzor koje je napravio Sungwoo Engineering i isporučio južnokorejskoj vojsci 2023. godine.

- Advertisement -

KCNA je rekla da ako se otkrije i ponovno potvrdi bilo kakva “povreda kopna, zraka i voda Sjeverne Koreje vojnim sredstvima Južne Koreje, to će se smatrati ozbiljnom vojnom provokacijom protiv suvereniteta DNRK-a. ”

To je značilo da će “objava rata i trenutni napad biti pokrenuti”, rekla je KCNA, prenosi Index.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA