10.5 C
Sarajevo
15.05.2024

Skupština TK usvojila deklaraciju o osudi negiranja genocida u Srebrenici od zastupnika u RS-u

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici hitnog karaktera jednoglasno su usvojili deklaraciju o osudi negiranja genocida u Srebrenici od Narodne skupštine RS.

Na inicijativu predsjednika Kluba Socijaldemokrata BiH Huseina Tokića, zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici hitnog karaktera su razmatrali i usvojili deklaraciju o osudi negiranja genocida u Srebrenici od Narodne skupštine RS. Ovaj dokument je usvojen jednoglasno.

“Pozivajući se na Konvenciju o zabrani i sprečavanju zločina genocida, koju je Opća skupština Ujedinjenih naroda prihvatila 9. decembra 1948. godine, Ustav Bosne i Hercegovine i brojne presude o počinjenom genocidu, kojima je presuđeno više od 700 godina zatvora za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici, Skupština Tuzlanskog kantona najoštrije osuđuje protuustavno djelovanje Narodne skupštine RS koja je, na sjednici održanoj 18. aprila 2024. godine, usvojila zaključke o prihvatanju Izvještaja takozvane Međunarodne radne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u period od 1992. do 1995. godine i time sramno i nedvojbeno negirala genocid počinjen u Srebrenici te traži poništenje svih zaključaka donesenih na sjednici Narodne skupštine RS”, napisano je u deklaraciji.

- OGLAS -

Kako je istaknuto u dokumentu, duboko vjerujući u institucije sistema Bosne i Hercegovine i institucije međunarodne zajednice, Skupština Tuzlanskog kantona poziva predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, a prije svega OHR i visokog predstavnika Cristiana Schmidta, da spriječe antidejtonsko i antiustavno djelovanje od strane predsjednika manjeg bh entiteta, a koje je posebno intenzivirano i izraženo u posljednjih nekoliko mjeseci.

“Uvažavajući pravo na dostojanstvo svake žrtve genocida, kao i članova njihovih porodica, Skupština Tuzlanskog kantona poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i druge nadležne institucije da, u skladu sa Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, hitno poduzmu mjere iz svoje nadležnosti kako bi se procesuirali i sankcionisali svi pojedinci koji su učestvovali u pripremi, kreiranju i poticanju usvajanja zaključaka kojim se negira genocide počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, uključujući i predsjednika Republike Srpske i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske”, naglašeno je u deklaraciji.

- Advertisement -

Kako je zaključeno, Skupština Tuzlanskog kantona poziva nadležne organe vlasti u Tuzlanskom kantonu i Bosni i Hercegovini da poduzmu sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti, u skladu sa ustavom i zakonom, kako bi se osigurali ustavni poredak, suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine.

“Ovom deklaracijom jasno osuđujemo anticivilizacijsko postupanje Narodne skupštine RS, koja je 18. aprila jasno poručila da negira genocid. S druge strane je važan stav Skupštine TK da je spremna institucionalno braniti ustavnopravni poredak, suverenitet i teritorijalni integritet na način da se ovakve stvari u budućnosti ne ponavljaju”, kazao je Tokić.

Premijer TK Irfan Halilagić navodi da je potrebno djelovati isključivo institucionalno.

“Ovim činom Tuzlanski kanton pokazuje svoj stav vezano za temu genocida u Srebrenici i to je nešto što ima univerzalnu vrijednost. Genocid je počinjen od strane onih koji su to uradili, onako kako je definisano presudama međunarodnih sudova i Međunarodnog suda u Hagu. Od istine koja je postavljena u presudama ne treba odustajati”, kazao je premijer TK Irfan Halilagić.

Ova deklaracija će biti objavljena u Službenim novinama Tuzlanskog kantona, čime će njena važnost biti ozvaničena.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA