8.8 C
Sarajevo
18.05.2024

Slovaci objavili: Čovjek koji je pucao u Roberta Fica je poznati slovački književnik!

Slovački portal SME objavio je da je napadač na Fica 71-godišnji književnik Juraj Cintula iz mjesta Levice u južnoj Slovačkoj. Ovu informaciju SME portalu potvrdio je policijski izvor.

Riječ je o 71-godišnjem književniku, osnivaču Književnog kluba Duha i članu Društva slovačkih književnika.

Kako javlja Markíz TV, Cintula je svladalo premijerovo osiguranje, a potom je s lisicama na rukama sjeo na tlo i, prema snimci, komunicirao s policijom.

- OGLAS -

Kako stoji na njegovoj Facebook stranici, autor je zbirki poezije San buntovnika, Diptih i Vosy. Objavio je i roman The Message of Sacrifice.

Na mrežama navodi da je pisac i pjesnik koji je nezadovoljan stanjem u državi.

- Advertisement -

Prema mediju aktuality.sk, oružje je posjedovao legalno, a prethodno je radio za privatnu zaštitarsku službu. Tada je i sam bio meta napada u jednom trgovačkom centru.

Prema riječima svjedoka, Fico mu je prišao da se s njim rukuje, a zatim su se čuli pucnji.

Novinar koji je razgovarao s njegovim sinom, rekao je da je u šoku te je potvrdio da je njegov otac imao legalno oružje.

“Nemam pojma što je otac namjeravao, što je planirao i zašto se to dogodilo”, rekao je.

Kako piše Novinky.cz, Cintula navodno nikada nije otvoreno spominjao likvidaciju nekog političara, a nije imao ni psihičkih smetnji.

Premijera su nakon napada tjelohranitelji odmah ukrcali u vladinu limuzinu i odvezli u lokalnu bolnicu. Upucan je s više hitaca i trenutno je životno ugrožen, objabvljeno je na službenom Ficovom profilu.

Fic je potom helikopterom prevezen u bolnicu Roosevelt u Banskoj Bistrici, gdje je primljen na hitnu.

“Transport do Bratislave trajao bi predugo zbog neizbježnosti operacije. Sljedeći sati će odlučiti”, stoji na premijerovoj Facebook stranici.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA