15 C
Sarajevo
27.07.2024

Slovački sud presudio: Optuženi za atentat na Fica ostaje u pritvoru

Slovački sud presudio je danas da Juraj Cintula, optužen za atentat na slovačkog premijera Roberta Fica, bude zadržan u pritvoru, izjavila je portparolka suda.

Tužilac je želio da Cintula bude iza rešetaka zbog straha da će pobjeći i da će nastaviti kriminalnu djelatnost, prenio je Tanjug pisanje portala domov.sme.sk.

Cintula, koji je pucao u slovačkog premijera u srijedu, optužen je za pokušaj ubistva s predumišljajem sa motivom osvete.

- OGLAS -

Prijeti mu kazna od 25 godina do doživotnog zatvora.

On tvrdi da nije htio da ubije premijera.

- Advertisement -

Dok je sudija odlučivao da li će se atentator naći iza rešetaka, Robert Fico se borio za život u bolnici u Banskoj Bistrici.

Fica su pogodila četiri od pet hitaca.

“Desilo se nekoliko čuda, ne mogu da nađem riječi da se zahvalim ljekarima na činjenici da se približavamo pozitivnoj prognozi” – rekao je danas ministar odbrane Robert Kalinjak, dodajući da Fico još nije pobijedio.

Ministrica zdravlja Zuzana Dolinkova je izjavila da je zdravstveno stanje Roberta Fica stabilizirano, ali i dalje ozbiljno.

Prema njenim riječima, to je ocijenio ljekarski konzilijum na prijepodnevnom sastanku.

“Jučerašnja operacija, koja je trajala dva sata, doprinijela je pozitivnoj prognozi zdravlja premijera” – rekla je Dolinkova.

Juraj Cintula, 71-godišnji pisac, pucao je u srijedu pet puta u Roberta Fica, poslije čega ga je policija odmah privela, a slovački premijer odmah je prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA