17 C
Sarajevo
18.10.2024

Šolc poručio Bidenu: Vašem rukovodstvu treba zahvaliti što je Putinov plan propao

Njemački kancelar Olaf Šolc potvrdio je privrženost svoje zemlje NATO-u i podršku Ukrajini u zajedničkom nastupu s američkim predsjednikom Džoom Bajdenom u Berlinu u petak.

Šolc je pripisao Bidenu zasluge za okupljanje saveznika i pružanje ključne podrške u sedmicama neposredno nakon pokretanja ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu 2022. godine.

“Vašem rukovodstvu treba zahvaliti što je Putinov plan propao, što Ukrajina nije pregažena za samo nekoliko dana, i umjesto toga, zahvaljujući hrabrosti svojih vojnika i podršci mnogih zemalja… odolijeva ruskom imperijalizmu više od dva i po godine” – rekao je Šolc.

- OGLAS -

Rekao je da će Njemačka “stajati na strani Ukrajine dokle god bude potrebno”.

“Zajedno smo posvećeni snažnom NATO-u koji brani svaki kvadratni centimetar teritorije alijanse” – rekao je Šolc.

- Advertisement -

“Svaka članica našeg saveza može se osloniti na to” – naglasio je.

Šolc je također zahvalio Bidenu na “bliskim i poverljivim” odnosima između Vašingtona i Berlina tokom ovih “veoma izazovnih vremena”.

Šolc je rekao da će također razgovarati o sukobu na Bliskom istoku sa Bidenom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i britanskim premijerom Keirom Starmerom tokom njihovog zajedničkog sastanka zakazanog za kasnije u petak.

“Izrael ima pravo da se brani. Važno mi je da to kažem vrlo jasno. Mi smo na strani Izraela” – rekao je Šolc.

Šolc je dodao da se nada da će izraelsko ubistvo Yahye Sinwara, vođe palestinske militantne grupe Hamas, otvoriti vrata za prekid vatre u Pojasu Gaze i oslobađanje izraelskih talaca koji se tamo drže.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA