11.6 C
Sarajevo
03.05.2024

Španija ‘slučajno’ oslobodila narkobosa koji je planirao ubiti nizozemskog prijestolonasljednika i premijera Ruttea

Zloglasni šef kartela koji je navodno planirao ubistvo nizozemskog prijestolonasljednika i premijera Marka Ruttea izbjegao je zatvor zbog pravosudne komplikacije u Španiji.

Vođa “Mocro Maffia” Karim Bouyakhrichan uhapšen  je u Marbelli prošlog januara u velikoj operaciji kojom je okončana petogodišnja istraga o pranju novca.

Nakon što su saznale za njegovo pritvaranje, nizozemske su vlasti podnijele zahtjev za izručenje španskom Nacionalnom sudu, tražeći da se vođa bande vrati u Nizozemsku kako bi se suočio s optužbama povezanim s njegovim carstvom trgovine drogom.

- OGLAS -

Nacionalni sud u Madridu dao je zeleno svjetlo zahtjevu, ali pokrajinski sud u Malagi, koji ima nadležnost nad područjem gdje je Bouyakhrichan uhapšen, odbio ga je izvršiti, tvrdeći da se kralj droge morao suočiti s optužbama za pranje novca u Španiji prije nego što bude izručen negdje drugdje.

Nizozemske vlasti uložile su žalbu, podnijevši novi, hitni zahtjev ističući da je šef kartela jedan od najtraženijih Interpolovih kriminalaca te da ga se traži zbog njegove uloge u decenijama dugom pankontinentalnom ratu protiv droge u kojem su ubijene desetine osoba u Belgiji, Nizozemskoj, Španiji i Maroku.

Španska radijska mreža Cadena SER u utorak je otkrila da, iako je Nacionalni sud prihvatio nizozemsku žalbu, zanemario je izdati nalog za pritvor koji bi osigurao da Bouyakhrichan ostane iza rešetaka do izvršenja izručenja.

Kada je njegov slučaj pranja novca došao na prvo saslušanje na Pokrajinskom sudu u Malagi prošlog mjeseca, predsjedavajući sudac pristao je pustiti šefa bande uz jamčevinu od 50.000 eura. Bouyakhrichan, milijarder koji posjeduje bankovne račune i nekretnine diljem svijeta, odmah je uplatio gotovinu i pobjegao iz grada. Vlasti ga od tada nisu vidjele.

Godine 2022. nizozemska princeza Amalia morala se povući iz svog studentskog stambenog kompleksa i vratiti se u kraljevsku palaču nakon što je policija dobila vjerodostojne dokaze koji pokazuju da je Bouyakhrichan planirao otmicu ili ubistvo prijestolonasljednice.

Oslobađanje šefa kartela vjerojatno će zahtijevati pojačanje sigurnosnih protokola koji su doneseni kako bi se zaštitila njezina sigurnost, kao i sigurnost političkih čelnika, uključujući privremenog premijera Marka Ruttea, za kojeg je nizozemski list De Telegraaf izvijestio da se nalazi na Bouyakhrichanovom popisu mogućih visokorangiranih ciljeva.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA