25 C
Sarajevo
15.06.2024

Stanje slovačkog premijera nakon atentata suviše teško da ga bilo gdje prevezu

Stanje slovačkog premijera Roberta Fica nakon atentata u srijedu i poslije operacije je stabilizovano ali i dalje teško tako da prevoz iz bolnice u Banskoj Bistrici u Bratislavu ili inostranstvo sada ne dolazi u obzir, saopćili su u subotu slovačka ministrica zdravstva Zuzana Dolinkova i dopremijer, ministar odbrane Robert Kalinjak.

“Razgovaramo sa premijerom uz ograničene mogućnosti. Te povrede su iscrpljujuće. Potrebno mu je što više odmora i prostor za ljekare koji rade na tome da se njegovo stanje krene ka povoljnoj prognozi. Još uvijek nismo pobijedili” – kazao je Kalinjak na pres-konferenciji u Ruzveltovoj bolnici gdje leži premijer, javlja Radio Slobodna Evropa.

Dopremijer i najbliži Ficov saradnik rekao je da narednih dana zbog teškog stanja ne dolazi u obzir da premijera prevezu na dalje liječenje u Bratislavu ili inostranstvo odakle je stiglo mnoštvo ponuda pomoći.

- OGLAS -

“Ne mislim da ga trenutno čeka dalja operacija. Nisam ljekar ali je upravo jučerašnja (petak) potvrdila da je prva obavljena dobro i treba da spriječi dalje komplikacije. Rizik je veliki i stanje je ozbiljno jer poslije takvih povreda reakcija organizma može da ima mnogo komplikacija. Kritično je četiri do pet dana. Možda ćemo sutra (nedjelja) biti veći optimisti” – rekao je Kalinjak.

Dopremijer je podsjetio da je prognoza prvog dana, u srijedu kada je u mjestu Handlova u centralnoj Slovačkoj 71-godišnji Slovak Juraj Cintula ispalio pet hitaca iz pištolja u premijera, bila jako loša jer pucnji u stomak obično završavaju fatalno.

- Advertisement -

Kalinjak je naglasio, povodom riječi mađarskog premijera Viktora Orbana da će Robert Fico jako nedostajati u narednim mjesecima zbog dešavanja u Evropskoj uniji i rata u Ukrajini, da se ništa ne mijenja na tome kakvu politiku vodi slovačka vlada, iako je premijer u bolnici a da vladu glavni zadatak čeka kod kuće.

“Moramo da naučimo ponovo demokratiju da hoda. Fica su častili najgorim epitetima, govorili zaustavimo zlo. Kakvo zlo? Vlade desnice su se uvijek raspadale i frustracija iz njihovog neuspjeha izrodila se u atentat. Treba da se vratimo u 2010. godinu kada su se svi osjećali dobro, političari, nevladine organizacije, mediji” – rekao je Kalinjak.

Dopremijer i ministar je istakao da je sada neophodno da država funkcioniše, a da društvo ima sigurnost.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA