18.8 C
Sarajevo
09.09.2024

Stevandić zaprijetio Ustavnom sudu zbog ocjene ustavnosti Zakona o imunitetu: “Izgubit ćete sve”

Četiri delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine su podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti i donošenje privremene mjere nakon što je Narodna skupština RS usvojila Zakon o imunitetu RS.

Podsjećamo da je vladajuća koalicija najavljivala Zakon o imunitetu od prošlog ljeta, kada je podignuta optužnica protiv predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt). 

Cilj ovog zakona je da se štite političari i entitetski funkcioneri od pravosuđa, gdje se posebno akcentuju odluke visokog predstavnika. 

- OGLAS -

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić je kazao ranije da onaj ko bude sprovodio akte, bilo da je to predsjednik RS, direktor Službenog glasnika, ministri, predsjednik vlade, imat će imunitet kao oni koji su ih izglasali. 

Zakon je usvojena na 13. posebnoj sjednici NSRS koja je održana 18. i 19. aprila ove godine. Apelanti su uz zahtjevo dostavili prijedlog određivanja privremene mjere do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH. 

- Advertisement -

Povodom ovog zahtjeva, Ustavni sud BiH je zatražio odgovor NSRS jer ih “smatra učesnikom u navedenom postupku”, a odgovor se očekuje u roku od 30 dana.

Na to je reagirao Stevandić, označivši ga kao “novi napad na RS i njena prava”.

“Ustavni sud BiH radi ko dragstor bez pauze za potrebe Bošnjaka dok ostali mjesecima i duže čekaju njegove sjednice” – rekao je predsjednik NSRS Nenad Stevandić, a zatim je zaprijetio:

“Samo da onima koji ovo rade poručim jednu stvar. Izgubit ćete sve!”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA