15.5 C
Sarajevo
04.10.2024

Stotine izraelskih aktivista u kompleksu Al-Akse, ministar Ben-Gvir zagovara uspostavljanje “suvereniteta” nad lokacijom

Izraelski krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir pridružio se stotinama izraelskih aktivista upali su u kompleks jerusalimske džamije Al-Aksa i tamo izveli talmudske rituale, te je održao govor u kojem je rekao da je postignut “značajan napredak” u stjecanju “suvereniteta” nad ovom lokacijom na kojoj izraelski zakon zabranjuje Jevrejima da se mole, prenosi Al Jazeera.

Ben-Gvir je ranije isticao da vjeruje da bi Jevreji trebali imati pravo da se mole na muslimanskom svetom mjestu, a u današnjem upadu u kompleks mu se pridružio i poslanik krajnje desnice Yitzhak Wasserlauf, koji je na čelu Ministarstva za razvoj Negeva i Galileje.

Ben-Gvir je ponovo istakao svoj tvrdolinijaški stav prema pregovorima o prekidu vatre u Gazi, rekavši da bi Izrael trebao težiti ka punoj pobjedi umjesto da šalje pregovarače u drugu rundu pregovora.

- OGLAS -

Na snimcima objavljenim na izraelskim društvenim mrežama, a čiju autentičnost je provjerila Al Jazeerina agencija za provjeru činjenica Sanad, vidi se masa Izraelaca koje promatraju službenici sigurnosti kako marširaju prema džamiji i skandiraju.

Marš dolazi na jevrejski sveti dan Tisha B’Av, koji obilježava uništenje starih hramova.

- Advertisement -

Jordanski odjel islamskih zadužbina, ili Waqf, upravlja kompleksom Al-Aqsa, dok Izrael održava sigurnosnu kontrolu. Kao dio ovog aranžmana, Jevrejima je zabranjeno da se mole u džamiji. Međutim, neki desničarski jevrejski Izraelci vjeruju da im treba dozvoliti da se mole i žele da se promijeni status quo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA