15 C
Sarajevo
30.09.2024

Stotine ljudi na ulicama Beča nakon izborne pobjede krajnje desnice: “Nacisti napolje”

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se u nedjelju navečer ispred austrijskog parlamenta u Beču kako bi demonstrirali protiv Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) samo nekoliko sati nakon što su prve prognoze pokazale da će ova krajnje desničarska stranka odnijeti pobjedu na općim izborima, a demonstranti su nosili transparente s natpisom “Nacisti napolje”, javljaju austrijski mediji.

Kako izvještava austrijski ORF, među demonstrantima je bilo nekoliko ljevičarskih grupa i predstavnika manjih stranaka, te su skandirali slogane poput “Cijeli Beč mrzi FPÖ” i “Nikada Kickl“, što se odnosi na Herberta Kickla, lidera ove stranke.

Na skupu su govornici insistirali na poštovanju ljudskih i ženskih prava, te su pozivali prolaznike da se spontano pridruže demonstracijama.

- OGLAS -

Crisis24, kompanija za integrirano upravljanje rizicima, predviđa da će političke grupe u narednom periodu vjerovatno organizovati brojne demonstracije u Beču.

Kako piše Guardian, ovo je prvi put od nacističke ere da je krajnja desnica osvojila najviše glasova na austrijskim izborima, a do toga je dijelom doveo bijes javnosti zbog migracija i visokih troškova života.

- Advertisement -

Među prvima koji su čestitali Kicklu je bio mađarski premijer Viktor Orban, koji je ove izborne rezultate opisao kao “historijsku pobjedu”.

Orbanova stranka Fidesz i Kicklova krajnje desna stranka Sloboda su obje članice grupe Patrioti za Evropu.

Također je čestitao lider krajnje desnice Nizozemske, Geert Wilders.

“Nizozemska, Mađarska, Belgija, Italija, Njemačka, Portugal, Švedska, Francuska, Španija, Češka i danas Austrija! Mi pobjeđujemo! Vremena se mijenjaju!” napisao je on na X-u.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA