1.6 C
Sarajevo
23.04.2024

Stravična svjedočanstva Palestinki: Izraelski vojnici su nas skidali do gole kože, urinirali su po nama

Nakon više od pet mjeseci izraelskog napada na Pojas Gaze javlja se sve više svjedočanstava žena koje su izraelske snage zarobile i koje su bile izložene mučenjima i nehumanom postupanju.

Jedna od žena koja se usudila svjedočiti je Nabela. Ona je mislila da je škola Ujedinjenih nacija u gradu Gazi sigurno utočište. Zatim je stigla izraelska vojska, piše Euronews.

Vojnici su upali u mjesto, naredili muškarcima da se svuku i odvukli žene u džamiju na pretres do gole kože, rekla je. Tako je počelo šest sedmica u izraelskom pritvoru za koje Palestinka kaže da je uključivalo opetovana premlaćivanja i ispitivanja.

- OGLAS -

“Vojnici su bili vrlo oštri, tukli su nas i vrištali na nas na hebrejskom. Ako bismo podigli glavu ili nešto izgovorili, tukli su nas po glavi”, rekla je 39-godišnjakinja iz grada Gaze, koja je progovorila pod uvjetom da se njeno prezime ne koristi zbog straha od hapšenja.

Jedna žena iz Gaze , koja je također govorila pod uvjetom anonimnosti, rekla je novinskoj agenciji AP da su joj izraelske snage naredile da poljubi izraelsku zastavu prije nego što je premještena u izraelski zatvor Damon. Kada je odbila, vojnik ju je zgrabio za kosu i licem joj udario u zid.

Druga žena, čije je ime redigirano, rekla je da su po njoj urinirali čuvari u zatvoru Ketziot u južnom Izraelu. Također je svjedočila pretresima do svlačenja gdje su stražari tjerali gole zatočenike da stoje blizu jedan drugome i umetali im naprave za pretraživanje u stražnjicu.

Nije poznato koliko žena i maloljetnika su zarobile izraelske snage, iako su zarobljeni muškarci također naveli da su bili široko rasprostranjeni fizički zlostavljani.

Grupe za ljudska prava kažu da Izrael čini da brojni Palestinci nestanu, pritvara ih bez optužnice ili suđenja i ne otkriva porodici ili advokatima gdje ih drže.

Izraelska zatvorska služba kaže da sva “osnovna potrebna prava u potpunosti primjenjuju profesionalno obučeni zatvorski čuvari”.

Njihova vojska je rekla da tjera zatvorenike da se skinu kako bi potražili eksploziv, dovodeći zatočenike u Izrael prije nego što ih puste natrag u Gazu ako se procijene da su nevini.​

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA