17 C
Sarajevo
18.10.2024

Suđenje za smrt Džene Gadžun: Najavljeni vještaci koji su sačinili krucijalni dokaz za podizanje optužnice

Ulaganjem materijalnih dokaza optužbe jutros je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje ljekarima optuženim da su prouzrokovali smrt dvoipogodišnje Džene Gadžun, koja je preminula nakon operacije očnog kapka u privatnoj stomatološkoj ordinaciji u Sarajevu.

Tužiteljica Alma Džinović između ostalog je u sudski spis uložila akte MUP-a Kantona Sarajevo o sadržaju mobitela roditelja preminule djevojčice Amile i Murisa Gadžun, kao i same telefonske aparate koje su koristili.
Također, kao potkrepljujući dokazi, uloženi su zapisnici o saslušanju svjedoka Benjamina Bejtovića, Amele Tanović Ćeranić, Amile i Murisa Gadžuna, Amile Sidran, Feride Hadžagić Ćatibušić, Lamije Tukić, Nedima Salkića i Nermine Kadić.

Potom službene zabilješke MUP-a Kantona Sarajevo, službeni izvještaj MUP-a KS i dopuna izvještaja, kao i rješenja o naknadama vještaku sudske medicine dr. Nerminu Sarajliću, potom JU Zavod za medicinu rada KS i Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

- OGLAS -

Odbrane optuženih su navele kako će se naknadno izjasniti o uloženim dokazima, odnosno nakon što Tužilaštvo provede sve planirane dokaze.

Sutkinja Indira Jahić saopćila je da se nastavak ročišta odlaže za 31. oktobar u 9.30 sati.

- Advertisement -

Na ovom ročištu planirano je saslušanje vještaka iz Republike Srbije.

Radi se o dvoje vještaka, od kojih je jedan anesteziolog, a druga je doktorica koja je bila na čelu tima i koja potpisuje nalaz timskog vještačenja obavljenog posredstvom međunarodne pravne pomoći.

Nalaz, koji će tom prilikom biti prezentiran sačinilo je više vještaka iz različitih oblasti medicinske struke i jedan je od ključnih dokaza Tužilaštva u ovom predmetu.

Na prošlom ročištu Tužilaštvo je također uložilo set materijalnih dokaza. Između ostalog prezentiran je i nalaz, kao i fotodokumentacija obdukcije tijela djeteta nakon smrti. Roditelji djevojčice nisu prisustvovali tom ročištu.

Za smrt Džene Gadžun optuženi su anesteziolog Suad Rožajac te oftalmolozi Nina Jovanović i Jasmina Halimić.
Rožajcu se na teret stavljaju teška krivična djela protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje, dok su Jovanović i Halimić optužene za zloupotrebu položaja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA