15 C
Sarajevo
27.07.2024

Agnes Callamard na čelu Amnesty Internationala

Francuskinja Agnes Callamard, stručnjak za ljudska prava, imenovana je za generalnog sekretara organizacije Amnesty International, saopštila je danas ta organizacija sa sjedištem u Londonu, a koja ima predstavništva u više od 70 zemalja.

„Kombinacija njene intelektualne oštrine, velikog međunarodnog iskustva u oblasti ljudskih prava i njen hrabri glas čine je visoko kvalifikovanom za odbranu našeg pokreta“, rekla je predsjednica Međunarodnog vijeća Amnestyja Sarah Beamish, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Callamard će voditi Amnesty International u naredne četiri godine.

- OGLAS -

Bila je specijalni izvjestilac Ujedinjenih nacija za vansudska i proizvoljna pogubljenja.

Nedavno je vodila istragu o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018.

- Advertisement -

Odgovornost za Khashogijevo ubistvo

Prije nekoliko dana navela je da je zbog toga dobila prijetnje iz Saudijske Arabije, što su vlasti te zemlje demantovale.

U intervju britanskom Guardianu, Callamard je rekla da ju je kolega iz UN-a u januaru 2020. obavijestio da je neimenovani saudijski zvaničnik na sastanku sa ostalim UN-ovim dužnosnicima dva puta prijetio da će se „pobrinuti“ za Callamard.

U izvještaju na 100 strana, objavljenom u junu 2019., Callamard je konstatovala da Khashoggijeva smrt predstavlja „vansudsko ubistvo za koje je odgovorna država Saudijska Arabija“.

Dodala je da bi zbog ubistva trebalo istražiti i saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA