10 C
Sarajevo
27.10.2024

Akar: Spremni planovi za oslobađanje Manbija i istoka Eufrata od terorista

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar kazao je kako su spremni planovi za oslobađanje Manbija i istoka Eufrata od terorista kao i omogućavanje Sirijcima da se vrate kućama, javlja Anadolu Agency (AA).

Akar je prisustvao mitingu Partije pravde i razvoja (AK Parti) održane u Kayseriju gdje je govorio o borbi protiv terorizma, ali i predstojećim lokalnim izborima u Turskoj planiranim za 31. mart.

Dodao je kako nastavljaju odlučnu borbu kako bi se obezbijedila sigurnost i blagostanje ne samo u Turskoj nego i šire.

- OGLAS -

Ukazao je i na borbu pripadnika Oružanih snaga Turske usmjerenu protiv terorista PKK-a, ISIS-a i YPG-a.
Prema njegovim riječima nedugo nakon od pokušaja državnog udara u Turskoj 15. jula 2016. neutralizirali brojne teroriste u Siriji unutar ofanzive ”Štit Eufrata”, ali i drugih sličnih operacija.

“Jedine oružane snage koje se prsa u prsa bore s ISIS-om, koje organiziraju operacije su turske sange. Turski vojnici su operacijom ‘Maslinova grana’ u Afrinu neutralizirali oko 5.000 pripadnika PKK-a i YPG-a koji nije ništa drugačiji od PKK-a“ rekao je Akar.

- Advertisement -

Podsjetio je kako je Turska otvorila svoja vrata za nekoliko miliona sirijskih izbjeglica koje su pobjegle od napada i stradanja.

Istakao je i kako je Turska zemlja koja najviše pomaže ljudima, dok Evropska unija i druge zemlje nisu ispunile data obećanja.

”Isto tako, dogovorom o Idlibu, na inicijativu našeg predsjednika, spriječena je nova humanitarna tragedija”, rekao je Akar koji je najavio nastavak borbe dok ne budu pobijeđeni svi teroristi.

Poručio je i kako neće dozvoliti formiranje terorističkog koridora na sjeveru Sirije.

“Spremni su naši planovi za čišćenje Manbija i istoka Eufrata od terorista, uspostavljanje sigurnosti na našim granicama i omogućavanje našoj sirijskoj braći da se sigurno vrate kućama“, rekao je Akar.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA