7.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Assadov režim izveo napad na bolnicu u Idlibu: Poginulo šestero civila, uključujući dijete

U napadu snaga Bashara al-Assada i njihovih proiranskih saveznika i terorističkih grupa, na bolnicu u Idlibu poginulo je šestero civila, uključujući jedno dijete, dok je ranjeno 15 civila.

Ovim napadom snage Assadovog režima i njihovi saveznici prekršili su prekid vatre u zoni deeskalacije sukoba u Idlibu.

Ibrahim Abu Layis, šef za odnose s javnošću Civilne zaštite Sirije (Bijele kacige), kazao je za AA da su Assadove snage raketama zemlja-zemlja izvele napad na bolnicu u mjestu Al Eterip.

- OGLAS -

Istakao je da je u napadu poginulo šestero civila, uključujući dijete i ženu te da je ranjeno 15 osoba, od kojih četvero teže.

Abu Layis je kazao da su timovi Civilne zaštite ranjene osobe prebacili u obližnje bolnice.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i regije Homs, Istočna Guta i Deraa-Kuneytra. Snage odane Assadovom režimu su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije.

U Sočiju je 17. septembra 2018. godine postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba i uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba.

Rusija i režimske snage su u maju 2019. pokrenule operacije tokom kojih su zauzele mnoga naselja u zoni deeskalacije sukoba Idlib.

Turska i Rusija su 5. marta prošle godine postigle novi dogovor u Moskvi.

Režimske snage povremeno krše primirje koje se u značajnoj mjeri poštuje. U periodu od 2017. do 2020. godine oko dva miliona civila bilo je prisiljeno migrirati prema područjima u blizini turske granice, javlja Anadolija.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA