10.5 C
Sarajevo
03.05.2024

Broj ubijenih humanitaraca u izraelskom napadu porastao na sedam, organizacija WCK obustavlja rad

Organizacija "World Central Kitchen" saopćila je da odmah obustavlja svoj rad u Pojasu Gaze nakon smrtonosnog napada.

Organizacija “World Central Kitchen” potvrdila je da je sedam radnika ubijeno u napadu na njihovo vozilo u centralnoj Gazi kasno sinoć nakon što su pomogli u isporuci hrane i drugih zaliha u sjevernu Gazu koji su stigli nekoliko sati ranije.

U saopćenju, WCK kaže da je njegovo osoblje putovalo u nekonfliktnu zonu u dva oklopna automobila označena logotipom WCK i vozilom bez zaštite. Organizacija kaže da je pogođena “uprkos koordinaciji pokreta sa izraelskom vojskom”.

“Ovo nije samo napad na WCK; ovo je napad na humanitarne organizacije koje se pojavljuju u najtežim situacijama u kojima se hrana koristi kao ratno oružje. Ovo je neoprostivo”, rekla je izvršna direktorica “World Central Kitchen” Erin Gore.

- OGLAS -

IDF je saopćio da “sprovodi dubinsko ispitivanje na najvišim nivoima kako bi razumjeli okolnosti ovog tragičnog incidenta”, ali nisu potvrdili odgovornost za napad.

Organizacija “World Central Kitchen” saopćila je da odmah obustavlja svoj rad u Pojasu Gaze nakon smrtonosnog napada.

“‘World Central Kitchen’ odmah pauzira naše operacije u regionu. Uskoro ćemo donositi odluke o budućnosti našeg rada”, rekla je izvršna direktorica Erin Gore.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA