7.7 C
Sarajevo
01.03.2024

Cijene hrane u 2020. godini porasle za 3,1 posto

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) saopćila je da je indeks cijena hrane porastao za 3,1 posto na godišnjem nivou u 2020. godini, u prosjeku za 97,9 poena više nego 2019, javlja N1.

Indeks cijena hrane također je naglo porastao za 2,2 posto prošlog mjeseca, potaknut rastom cijena biljnih ulja, mliječnih proizvoda, mesa i žitarica.

 

Indeks cijena biljnog ulja u decembru je porastao za 4,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dostigavši najviši nivo od septembra 2012. godine.

- OGLAS -

Cijene mliječnih proizvoda porasle su za 3,2 posto na mjesečnom nivou u decembru, najviše zbog ogromne potražnje za uvozom u svijetu i zabrinutošću zbog negativnih utjecaja toplijih vremenskih prilika na proizvodnju mlijeka u Okeaniji.

Indeks cijena mesa zabilježio je mjesečni rast od 1,7 posto u decembru, cijene žitarica su također porasle za 1,1 posto u odnosu na novembar, a cijene šećera su veće za 0,6 posto.

Indeks cijena hrane FAO-a je trgovinski ponderirani indeks koji prati međunarodne tržišne cijene pet glavnih grupa prehrambenih proizvoda.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA