15 C
Sarajevo
20.09.2024

Detonacije se nastavljaju, građani strahuju od još jedne eksplozije

Glavni grad Šri Lanke Colombo potresla je nova eksplozija, čime je broj detonacija koje su pogodile ovu otočnu zemlju na Uskrs povećan na ukupno sedam. Prema podacima policijskog glasnogovornika, na koje se poziva agencija AFP, u najnovijem incidentu u jednom luksuznom hotelu, a čije okolnosti zasad nisu jasne, poginule su najmanje dvije osobe.

Najmanje 138 osoba poginulo je u seriji bombaških napada koji su jutros izvedeni u tri crkve i u tri hotela na Šri Lanci, javlja Anadolu Agency (AA).

Mete bombaških napada bile su tri crkve u gradovima Kochchikade, Negombo i Batticaloa te tri luksuzna hotela Kingsbury, Cinnamon Grand i Shangri La u glavnom gradu Šri Lanke Colombu.

- OGLAS -

Napadi su se dogodili na katolički praznik Uskrs, a lokalni mediji javljaju da među stradalima ima i turista. BBC javlja da je među poginulima najmanje devetoro stranaca.

Provladin list “Daily News“ javlja da je u eksplozijama ranjeno blizu 500 osoba.

- Advertisement -

Do sada niko nije preuzeo odgovornost za napade.

Predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena izjavio je da je šokiran viješću o seriji bombaških napada te je pozvao javnost na razum i smirenost.

Vlasti Republike Turske najoštrije su osudile jutrošnje terorističke napade na Šri Lanki.

“Najoštrije osuđujem terorističke napade koji su na praznik Uskrsa izvedeni na nedužne ljude u crkvama i hotelima na Šri Lanci. To su napadi na cijelo čovječanstvo“, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na Twitteru.

 
Predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena u obraćanju naciji je pozvao na smirenost, ali i na oprez.

“Sve raspoložive sigurnosne snage smo angažirali da otkriju tko je odgovoran za ove napade i kako bi spriječili bilo kakve dodatne eksplozije” , rekao je.

“Snažno osuđujem kukavičke napade na naš narod. Pozivam sve građane da u ovim tragičnim trenucima ostanu ujedinjeni i snažni. Molim vas da izbjegavate širenje nepotvrđenih informacija i špekulacija. Vlada poduzima sve mjere kako bi sanirala situaciju” , izjavio je premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe.

Premijer je sazvao sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost u svojem domu kasnije tokom  dana.

Za eksplozije još nitko nije preuzeo odgovornost, ali u Šri Lanki se u posljednje vrijeme strahovalo od povratka pripadnika poražene Islamske države s ratišta u Siriji.

Nacionalni centar za transfuziju krvi pozvao je sve građane da se odazovu hitnom pozivu za doniranje krvi, s obzirom na velik broj ozlijeđenih.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA