18.8 C
Sarajevo
22.06.2024

Donald Trump pod prijetnjom 25. amandmana Ustava SAD-a?

Demokrate u Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma također su napisale pismo potpredsjedniku Mikeu Penceu pozivajući ga da pokrene smjenu Donalda Trumpa s funkcije, rekavši da je Trump pokrenuo čin pobune i da je ‘pokušao potkopati našu demokratiju’, prenosi BBC.

Rasprave su usredotočene na 25. amandman američkog ustava, koji omogućava prijenos ovlasti s predsjednika na potpredsjednika, bilo to privremeno ili trajno.

Amandman broj 25 Ustava SAD-a omogućava potpredsjedniku da postane vršitelj dužnosti predsjednika ako predsjednik nije u mogućnosti da nastavi obavljati svoje dužnosti, ako na primjer postane onesposobljen zbog fizičke ili mentalne bolesti.

- OGLAS -

Dio amandmana o kojem se raspravlja nalazi se u poglavlju 4, koji omogućava potpredsjedniku i većini kabineta da predsjednika Trumpa proglase nesposobnim da izvršava svoje dužnosti.

Morali bi uputiti pismo predsjedavajućim Predstavničkog doma i Senata u kojem proglašavaju da je predsjednik nesposoban za upravljanje ili nesposobnost ‘da izvršava ovlasti i dužnosti svog ureda’. U tom trenutku, potpredsjednik Mike Pence automatski bi preuzeo vlast.

- Advertisement -

Predsjednik u tom slučaju ima pravo na pismeni odgovor, a ako ospori njihov poziv, tada konačnu odluku donosi Kongres. Za svako glasanje u Senatu i Zastupničkom domu u kojem se odlučuje o smjeni predsjednika potrebna je dvotrećinska većina.

Dok se problem ne riješi, potpredsjednik bi djelovao kao predsjednik.

Da li je ovaj mehanizam ikada ranije korišten?

Amandman broj 25 Ustava SAD-a ratificiran je 1967. godine, četiri godine nakon atentata na Johna F. Kennedyja, i imao je za cilj rješavanje pitanja predsjedničke sukcesije ako predsjednik postane onesposobljen ili nesposoban da obnaša funkciju.

Iz tog razloga, brojni predsjednici su koristili navedeni amandman – posebno poglavlje 3 – koje im omogućava da privremeno predaju vlast svojim potpredsjednicima.

Predsjednik George W Bush Godine je u dva navrata, 2002. i 2007. godine, postavio svog potpredsjednika na izvršnu funkciju predsjednika jer je morao biti uspavan zbog pregleda kojima je bio podvrgnut.

Predsjednik Ronald Reagan učinio je isto 1985. godine kada je bio u bolnici zbog operacije karcinoma.

Ali se ipak do sada nije desilo da jedan predsjednik SAD-a bude trajno svrgnut sa funkcije po osnovu 25. amandmana Ustava, prenosi N1.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA