15 C
Sarajevo
27.07.2024

Dramatičan pogled iz zraka: Smeće u vodama svijeta

Oko četiri milijarde ljudi najmanje jednom mjesečno nema vode, a njih oko 1,6 milijardi, gotovo četvrtina svjetske populacije, ima problem sa snabdijevanjem čistom i sigurnom vodom, sudeći prema podacima Ujedinjenih naroda.

Dok se Ciljevima održivog razvoja UN-a poziva na vodu i sanitarne uslove za sve do 2030. godine, Svjetska organizacija tvrdi da se nestašica vode povećava i da će više od polovine svjetske populacije do 2050. godine živjeti u regijama u kojima će nedostajati vode.

Dok se u ponedjeljak obilježava Svjetski dan vode, Reuters je, zahvaljujući dronovima, snimio dramatične scene iz cijelog svijeta.

- OGLAS -

Na fotografijama se vide gomile smeća u morima, rijekama i jezerima.

Scene iz Srbije

- Advertisement -

Na jednoj od njih, u rijeci Tiet u Brazilu, u koji se svakog dana slijevaju stotine tona otpada, može se vidjeti čak i sofa.

Dramatične scene dolaze i iz Indinezije i Iraka, dok se na jednoj od fotografija vide i šokantni prizori iz Potpećkog jezera, u blizini hidroelektrane pored Priboja u Srbiji, gdje se, sudeći prema aktivistima, slilo oko 20.000 kubnih metara plastike iz rijeke Lim i njenih pritoka.

  

Julia Brown, specijalizirani geograf za zaštitu okoliša i razvoj na Univerzitetu Portsmouth, rekla je da mnogim zemljama s intenzivnom poljoprivredom i industrijom nedostaje odgovarajuće vode za piće.

“Dok kupujemo proizvode, hranu i odjeću, ne cijenimo činjenicu da mi, zapravo, uvozimo nečiju vodu. Često te zemlje, iz kojih uvozimo vodu preko avokada ili džinsa, imaju problem s vodom“, kazala je ona za Reuters.

 Otpad u rijeci Citarum u Indoneziji, koja se smatra najzagađenijom na svijetu (Reuters)
 
 
 
  U rijeci Tiet u Brazilu, u koji se svakog dana slivaju stotine tona otpada, može se vidjeti čak i sofa (Reuters)
 
 
 Kanal Poniente u Meksiku (Reuters)
 
 
 Jezero u provinciji Mugla u Turskoj, koje je zagađeno teškim metalima (Reuters)
 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA