17.7 C
Sarajevo
10.09.2024

Egipat naložio aviokompanijama da izbjegavaju iranski zračni prostor

Eskalacija dolazi tokom razorne ofanzive Izraela na Pojas Gaze koja traje od oktobra, uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN-a koja zahtijeva hitan prekid vatre.

Egipat je dao instrukcije svojim aviokompanijama da izbjegavaju iranski zračni prostor na period od tri sata u četvrtak rano ujutro zbog zabrinutosti za mogući iranski napad na Izrael, javlja Anadolija.

U NOTAM-u, obavještenju podnesenom zrakoplovnoj vlasti da bi se piloti aviona upozorili na potencijalne opasnosti duž rute leta ili na lokaciji koja bi mogla utjecati na let, navodi se da će instrukcija biti na snazi ​​od 1.00 do 4.00 GMT.

“Svi egipatski avioprevoznici će izbjegavati prelet nad Teheranom. Nijedan plan leta neće biti prihvaćen za prelijetanje te teritorije”, navodi se u obavijesti.

- OGLAS -

Izrael je u visokoj vojnoj pripravnosti zbog potencijalnog iranskog napada nakon prošlosedmičnog atentata na političkog šefa Hamasa, Ismaila Haniyeha. Dok su Hamas i Iran optužili Izrael da je izvršio Haniyehovo ubistvo, Tel Aviv nije potvrdio ni negirao odgovornost.

Libanska grupa Hezbollah je također zaprijetila da će uzvratiti Izraelu nakon ubistva njenog višeg komandanta Fouada Shukra u zračnom napadu u južnom predgrađu Bejruta 30. jula.

- Advertisement -

Eskalacija dolazi tokom razorne ofanzive Izraela na Pojas Gaze koja traje od oktobra, uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN-a koja zahtijeva hitan prekid vatre.

Od tada je ubijeno više od 39.600 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a više od 91.600 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čije mu je posljednje presude naložilo da odmah prekine svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA