22 C
Sarajevo
04.10.2024

Evo koliko su novca dosad potrošili Trump i Harris na TV-reklame

Očekuje se da će i Trump i Harris, čije kampanje imaju uspjeha u prikupljanju novca, još više novca potrošiti u naredna dva mjeseca, kao i do kraja augusta.

Kampanje Donalda Trumpa i Kamale Harris su u augustu na TV-reklame potrošili čak 280 miliona dolara, a očekuje se da će u ostatku augusta i u naredna dva mjeseca ta brojka biti još i veća.

Zasad prednjači kampanja republikanskog kandidata, koja je potrošila ukupno 151 milion dolara na TV napade na Harris. Njena kampanja, s druge strane, je potrošila 129.9 miliona na politički marketing ove vrste.

Poredeći s prethodna dva izborna ciklusa, primjećuje se blagi skok u odnosu na 2020. godinu, koja je dosada bila rekordna. Tada je potrošeno 245 miliona dolara za cijeli mjesec, ali je prednjačila kampanja današnjeg predsjednika SAD-a Joea Bidena sa 140 miliona dolara.

- OGLAS -

Pravi kontrast je moguće napraviti s 2016. godinom. Tada je u cijelom augustu potrošeno 62,3 miliona dolara.

Razlog za skok u potrošnji tokom 2020. godine bio je način na koji su organizovani izbori. Rano glasanje poštom bilo je izrazito popularno zbog pandemije virusa Covida-19, a neki građani SAD-a su glasali već početkom septembra.

- Advertisement -

Što se tiče ove godine, analitičari procjenjuju da je izlazak Bidena iz utrke krajem jula zahtijevao ozbiljnu kampanju nove kandidatkinje Harris, zbog čega je toliko novca potrošeno na TV-reklame. Kako ne bi ostao u zaostatku, i Trump se odlučio na isti potez, a cilj obje kampanje bio je predstaviti Harris glasačima na način koji njima ide u interes.

Vrijedi istaći i činjenicu da kupovina TV-reklama tradicionalno skače u septembru (kada neke savezne države počinju s ranim glasanjem), te oktobru, kako se približava dan izbora.

Očekuje se da će i Trump i Harris, čije kampanje imaju uspjeha u prikupljanju novca, još više novca potrošiti u naredna dva mjeseca, kao i do kraja augusta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA