25.5 C
Sarajevo
09.09.2024

“Hamas” najavio početak razgovora o izboru novog vođe, evo ko je sve u opticaju

"Hamas" je večeras najavio početak konsultacija za odabir Haniyehovog nasljednika.

Palestinska militantna grupa Hamas sprema se da izabere političkog vođu nakon ubistva Ismaila Haniyeha u napadu koji se dogodio u srijedu u Teheranu, a za koji je kriv Izrael.

Hamas je večeras najavio početak konsultacija za odabir Haniyehovog nasljednika. Objavili su saopćenje u kojem se navodi da je pokrenut širok proces konsultacija za odabir novog vođe.

Izvor iz Hamasa rekao je za AFP da će “odnosi sa arapskim i islamskim zemljama” također biti uzeti u obzir pri izboru njenog sljedećeg lidera. Evo nekih od visokih zvaničnika Hamasa koji se navode kao sljedeći potencijalni politički lider:

- OGLAS -
  • Khalil al-Hayya

Khalil al-Hayya je zamjenik šefa Hamasovog političkog biroa u Pojasu Gaze. On je 2006. godine bio na čelu Hamasovog parlamentarnog bloka, koji je tada pobijedio na izborima. Naredni mjeseci političkih i administrativnih neslaganja označili su početak raskola između ovog islamističkog pokreta i Fataha, stranke predsjednika Palestinske uprave Mahmuda Abbasa.

Hayya, koji je više puta naglašavao važnost oružane borbe, izgubio je nekoliko članova porodice u izraelskim vojnim operacijama, uključujući i jednog člana porodice koji je stradao kada je pogođena njegovu kuću u sjevernom Pojasu Gaze 2007. godine.

- Advertisement -
  • Musa Abu Marzuk

Visoki je član Hamasovog političkog biroa smatra se sličnim Haniyehu u svom pragmatičnom pristupu pregovorima. Naprimjer, Marzuk se izjasnio za “dugoročni prekid vatre” s Izraelom i za prihvatanje palestinskih granica povučenih nakon arapsko-izraelskog rata 1967., što je i dalje sporno za neke unutar Hamasa.

Devedesetih je živio u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je uhapšen pod optužbom da je prikupljao sredstva za oružano krilo pokreta. Zatim je živio u egzilu, uključujući Jordan, Egipat i Katar. Ranije se spominjao kao mogući nasljednik čelnika Hamasa, za sada bez uspjeha.

  • Zaher Jabarin

Hamasov dugogodišnji blagajnik, koji je bio blizak ubijenom vođi, a ponekad je opisivan kao jedan od njegovih najbližih ljudi.

Nakon što je bio zatočen u izraelskim zatvorima, pušten je 2011. godine u sklopu razmjene za oslobađanje Gilada Shalita, izraelskog vojnika koji je pet godina bio talac.

Jabarin, koji ima jake veze s Turskom, gdje je nekada živio, regrutovao je ljude za velike aktivnosti pranja novca, od kojih su dvojica uhapšena u Izraelu 2018. Također je učestvovao u smrtonosnim operacijama koje je izvodilo Hamasovo naoružano krilo.

  • Khaled Meshaal

Haniyehov prethodnik živi u egzilu od 1967. godine, u Jordanu, Kataru, Siriji i drugim zemljama. On je postavljen na čelo pokreta nakon što je Izrael ubio osnivača Hamasa Ahmeda Yasina, a potom i njegovog nasljednika Abdelaziza al-Rantisija.

Godine 1997. Meshaal je preživio pokušaj trovanja u Amanu koji su neuspješno izveli članovi Mossada, izraelske obavještajne službe.

Dok je živio u Siriji, kritizirao je režim u Damasku zbog njegove nasilne represije protiv antivladinih protesta, gušenja koje je izazvalo trvenja s Iranom, strateškim saveznikom Sirije i glavnim pobornikom Hamasa.

  • Yahya Sinwar

Sinwar, izabran u februaru 2017. da vodi Hamas u Pojasu Gaze, tvrdolinijaš je i navodni organizator napada 7. oktobra.

Ovaj 61-godišnjak je proveo 23 godine u izraelskim zatvorima prije nego što je pušten 2011. godine u sklopu razmjene zatvorenika. Rođen u Khan Younisu u Pojasu Gaze, pridružio se Hamasu kada je osnovan 1987. godine, u godini prve intifade ili ustanka.

Sinwar, koji svoje kretanje krije u najvećoj tajnosti, nije se pojavljivao u javnosti od 7. oktobra i nalazi se na američkoj listi opasnih terorista.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA