16.6 C
Sarajevo
08.09.2024

Iran pozvao na zabranu nastupa izraelskim sportistima na Olimpijskim igrama

Iranski nogometni savez je u sličnoj izjavi u februaru pozvao FIFA-u da suspenduje Izraelski nogometni savez.

Iran je danas zatražio zabranu nastupa izraelskim sportistima na Olimpijskim igrama u Parizu zbog rata između Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi, navodi se u zvaničnom saopćenju.

“Izraelski sportisti ne zaslužuju biti prisutni na Olimpijskim igrama u Parizu zbog rata protiv nevinih ljudi u Gazi. Najava prijema i zaštite delegacije cionističkog terorističkog režima apartheida znači samo davanje legitimiteta ubicama djece”, objavilo je Iransko ministarstvo vanjskih poslova koristeći hashtag #BanIsraelFromOlympics (“Zabraniti Izraelu Olimpijske igre”).

Ranije se oglasio i Palestinski olimpijski odbor koji je službeno zatražio od MOK-a da odmah isključi Izrael s Olimpijskih igara u Parizu, posebno s obzirom na to da je Izrael prekršio proglašeni olimpijski prekid vatre bombardiranjem.

- OGLAS -

Inače, Islamska Republika ne priznaje Izrael, svog velikog neprijatelja, i zabranjuje sve kontakte između iranskih i izraelskih sportista.

Iranski nogometni savez je u sličnoj izjavi u februaru pozvao FIFA-u da suspenduje Izraelski nogometni savez.

- Advertisement -

Podsjetimo, francuski ministar vanjskih poslova objavio je jučer da je izraelska olimpijska delegacija dobrodošla u Francusku, a da će zaštitu sportista osigurati elitna jedinica nacionalne žandarmerije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA