18.8 C
Sarajevo
01.10.2024

Izgorio autobus koji je prevozio učenike na Tajlandu, zasad nepoznat broj poginulih

Tajland ima jedan od najgorih rekorda u sigurnosti na putevima na svijetu, sa nesigurnim vozilima i lošom vožnjom koji doprinose visokom godišnjem broju smrtnih slučajeva.

Razorni požar zahvatio je autobus sa 44 učenika i nastavnika na školskom izletu izvan Bangkoka. Tajlandska premijerka Paetongtarn Shinawatra navela je da ima poginulih i izrazio saučešće porodicama žrtava, prenosi Guardian.

Ministar transporta, Suriya Jungrungreangkit, rekao je da broj poginulih još nije poznat, ali da je u toku potraga za 25 osoba.

“Prvi izvještaji su govorili da je bilo 44 osoba u autobosu, 38 učenika i šest nastavnika. Koliko sada znamo, izašla su tri nastavnika i šesnaest učenika. Za one koji se još vode kao nestali, još nam nije jasno šta je s njima”, rekao je on novinarima.

- OGLAS -

Autobus je prevozio studente iz provincije Uthai Thani kada je pukla guma na autoputu u sjevernom predgrađu Bangkoka, zbog čega je vozilo udarilo u barijeru, rekao je spasilac na snimku koji je emitirala lokalna TV.

Autobus je radio na komprimovani gas, a udes je zapalio njegove rezervoare za gorivo, rekao je spasilac. Videosnimci sa mjesta događaja pokazuju kako plamen guta autobus ispod nadvožnjaka, a ogromni oblaci gustog crnog dima se nadvijaju u nebo.

- Advertisement -

“Saznala sam da je požar u autobusu koji je prevozio studente iz Uthai Thanija… rezultirao smrću i povredama. Kao majka, želim da izrazim najdublje saučešće porodicama povređenih i preminulih”, napisala je Paetongtarn na X.

Požar je ugašen, ali spasioci moraju čekati da se autobus ohladi prije nego što u njemu potraže tijela, rekao je spasilac.

Tajland ima jedan od najgorih rekorda u sigurnosti na putevima na svijetu, sa nesigurnim vozilima i lošom vožnjom koji doprinose visokom godišnjem broju smrtnih slučajeva.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA