19 C
Sarajevo
20.06.2024

Kim Jong Un najavljuje širenje vojnih kapaciteta Sjeverne Koreje

U srijedu, drugog dana zasjedanja kongresa vladajuće Radničke stranke u Pyongyangu, Kim je predstavio ciljeve i “strateške i taktičke politike” koje će se provoditi kao dio novog petogodišnjeg plana razvoja.

Uz to, Kim je u svom izvještaju istaknuo “važnu volju za pouzdanom zaštitom sigurnosti zemlje i ljudi i mirnog okruženja socijalističke gradnje postavljanjem obrambenih sposobnosti države na puno viši nivo”, izvijestili su mediji pod državnom kontrolom,

Je li Kim spomenuo nuklearno oružje Sjeverne Koreje, nije jasno iz izvještaja, navodi dpa.

- OGLAS -

Na sastanku glavnog odbora stranke krajem 2019. godine Kim je rekao da Pyongyang više nije vezan moratorijom na ispitivanja atomskih bombi i interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM).

Sjeverna Koreja ostaje međunarodno izolirana zbog svog programa nuklearnog oružja. Sankcije uvedene kao rezultat oružanog programa koče ekonomski razvoj te zemlje.

- Advertisement -

Na početku kongresa stranke, Kim je u utorak priznao da ciljevi prethodnog petogodišnjeg plana ekonomskog razvoja postavljeni 2016. nisu ispunjeni. Na zasjedanju kongresa trebao bi biti postavljen novi plan za sljedećih pet godina.

Kongres, koji se prvotno trebao održavati svakih pet godina, formalno je najvažnije tijelo stranke. Međutim, sedmi kongres u maju 2016. bio je prvi u 36 godina. Kim je i predsjednik stranke.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA