15.5 C
Sarajevo
26.02.2024

Kina protiv COVID-19 vakicinisala 70 miliona ljudi

Kina je do 20. marta vakcinisala 70 miliona ljudi vakcinom protiv COVID-19, izvijestili su državni mediji, pozivajući se na Nacionalnu zdravstvenu komisiju.

Od februara je prvi lokalni prenos virusa u Kini evidentiran kod jedne zaposlenice bolnice.

Ona je primila dvije doze vakcine između januara i februara, izvijestili su državni mediji, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

- OGLAS -

Pacijentica, koju su identificirali pod prezimenom Liu, od 4. marta radila je u karantinu bolnice u gradu Xianu.

Stopa djelotvornosti veća od 90 posto

Većinom je bila zaposlena na prikupljanju uzoraka osoba iz karantina, kojima je rađen test na korona virus, piše državni list Health Times.

Taj je slučaj zaraze Kina prijavila u četvrtak, a riječ je o prvom slučaju lokalnog prenosa virusa u zemlji od 14. februara.

Health Times, koji se poziva na grupu stručnjaka iz provincije Shaanxi, u kojoj se nalazi grad Xian, piše da je Liu zaražena nakon što je slučajno bila izložena virusu, dok je radila u bolničkom odjelu karantina.

List citira Zenga Guanga, bivšega glavnog epidemiologa kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji je rekao da vakcina ne štiti 100 posto od bolesti i da je “relativno sigurno, a ne apsolutno sigurno” te da javnost ne bi trebala sumnjati u domaće vakcine zbog ovog slučaja.

“Stopa djelotvornosti domaćih vakcina u prevenciji teških slučajeva zaraze korona virusom u Kini veća je od 90 posto, a sveukupna stopa zaštite veća je od 70 posto”, kazao je on.

Peta vakcina odobrena za hitnu upotrebu

Zeng je dodao da su bolnice u kojima se liječe oboljeli od COVID-19 područja visokog rizika zaraze, u kojima se ni među vakcinisanim medicinskim osobljem ne može isključiti mogućnost infekcije.

Trideset i tri člana osoblja koje je radilo u bolničkom odjelu s Liu imalo je negativne rezultate testiranja i svi su prošli medicinsku izolaciju i promatranje.

Kina trenutno raspolaže sa četiri domaće vakcine protiv COVID-19 za javnu upotrebu, a peta je vakcina odobrena za hitnu upotrebu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA