15 C
Sarajevo
27.07.2024

Kina protiv COVID-19 vakicinisala 70 miliona ljudi

Kina je do 20. marta vakcinisala 70 miliona ljudi vakcinom protiv COVID-19, izvijestili su državni mediji, pozivajući se na Nacionalnu zdravstvenu komisiju.

Od februara je prvi lokalni prenos virusa u Kini evidentiran kod jedne zaposlenice bolnice.

Ona je primila dvije doze vakcine između januara i februara, izvijestili su državni mediji, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

- OGLAS -

Pacijentica, koju su identificirali pod prezimenom Liu, od 4. marta radila je u karantinu bolnice u gradu Xianu.

Stopa djelotvornosti veća od 90 posto

- Advertisement -

Većinom je bila zaposlena na prikupljanju uzoraka osoba iz karantina, kojima je rađen test na korona virus, piše državni list Health Times.

Taj je slučaj zaraze Kina prijavila u četvrtak, a riječ je o prvom slučaju lokalnog prenosa virusa u zemlji od 14. februara.

Health Times, koji se poziva na grupu stručnjaka iz provincije Shaanxi, u kojoj se nalazi grad Xian, piše da je Liu zaražena nakon što je slučajno bila izložena virusu, dok je radila u bolničkom odjelu karantina.

List citira Zenga Guanga, bivšega glavnog epidemiologa kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji je rekao da vakcina ne štiti 100 posto od bolesti i da je “relativno sigurno, a ne apsolutno sigurno” te da javnost ne bi trebala sumnjati u domaće vakcine zbog ovog slučaja.

“Stopa djelotvornosti domaćih vakcina u prevenciji teških slučajeva zaraze korona virusom u Kini veća je od 90 posto, a sveukupna stopa zaštite veća je od 70 posto”, kazao je on.

Peta vakcina odobrena za hitnu upotrebu

Zeng je dodao da su bolnice u kojima se liječe oboljeli od COVID-19 područja visokog rizika zaraze, u kojima se ni među vakcinisanim medicinskim osobljem ne može isključiti mogućnost infekcije.

Trideset i tri člana osoblja koje je radilo u bolničkom odjelu s Liu imalo je negativne rezultate testiranja i svi su prošli medicinsku izolaciju i promatranje.

Kina trenutno raspolaže sa četiri domaće vakcine protiv COVID-19 za javnu upotrebu, a peta je vakcina odobrena za hitnu upotrebu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA