19 C
Sarajevo
20.06.2024

Klimatske promjene bi mogle da ubiju Viktorijine vodopade: Količina vode na minimumu (VIDEO)

Viktorijini vodopadi, mjesto gdje afrička rijeka Zambezi propada u 100 metara dubok ponor u zemlji, decenijama su privlačili milione turista koji su dolazili u Zimbabve i Zambiju da vide ovaj nevjerovatan prizor, prenosi N1 pisanje agencije Rojters.

 Najveća suša u posljednjih 100 godina svela je količinu vode na minimum, što je podgrijalo strahove da bi klimatske promjene mogle da ubiju jednu od najvećih turističkih atrakcija u regionu.

Iako se količina vode u rijeci Zambezi uobičajeno smanjuje tokom suve sezone, stručnjaci upozoravaju da je ove godine došlo do nezamislivog pada nivoa vode.

- OGLAS -

“Prethodnih godina kada postane suvo, nije bilo u ovoj mjeri. Ovo je prvi put da vidimo ovakve vodopade”, rekao je Dominik Nijambe, prodavac suvenira u Livingstonu sa zambijske strane vodopada.

Južna Afrika već je pogođena najgorim efektima globalnog zagrijavanja usljed efekta staklene bašte. Slavine su u mnogim oblastima presušile, a pomoć u hrani potrebna je za oko 45 miliona ljudi čiji su usjevi propali zbog suše.

- Advertisement -

Zimbabve i Zambija su pogođeni restrikcijama struje, pošto je proizvodnja ovog energenta zavisna isključivo od hidroelektrane Kariba koja se nalazi na rijeci Zambezi uzvodno od vodopada.

Kilometri ovog prirodnog čuda koje je bilo izvor života za biljni I životinjski svijet u okolini, sada su ništa drugo do go kamen. Na drugim djelovima vodotoka, vode ima veoma malo.

Podaci zvaničnika zaduženih za reku Zambezi pokazuju da je nivo vode ispod onog 1995. godine, koji je bio najniži zabilježen, a daleko ispod prosjeka. 

Predsjednik Zambije Edgar Lungu rekao je da je ovo upozorenje šta klimatske promjene čine našoj životnoj sredini.

Viktorijini vodopadi spadaju u najveće i najspektakularnije u svijetu.

Slapove, koji su široki preko 1,5 kilometara s padom od 128 metara, nazvao je po britanskoj kraljici Viktoriji škotski istraživač Dejvid Livingston, koji je bio prvi zapadnjak koji je posjetio ovo područje 1855. godine.

Vodopadi su upisani na Uneskovu listu mjesta svjetske baštine u Africi.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA