10 C
Sarajevo
23.02.2024

Kremlj tvrdi da bi Ukrajina mogla isprovocirati novi sukob

Ti komentari uslijedili su dan nakon što je načelnik generalštaba ukrajinske vojske optužio Rusiju za gomilanje vojne sile u blizini zajedničke granice i kazao je da proruski separatisti sistematski krše primirje u istočnoj Ukrajini.

Kijev i Moskva međusobno se optužuju za nedavnu eskalaciju nasilja u regiji. Oko 14.000 ljudi poginulo je u sukobu otkako je po prvi put izbio u 2014. godini, sudeći po ukrajinskim navodima.

– Izražavamo zabrinutost zbog rastućih napetosti i zbog toga što bi Ukrajina na ovaj ili na onaj način mogla poduzeti provokativnu akciju koja bi dovela do rata. Mi zaista to ne želimo – izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.         

- OGLAS -

– Mislim na građanski rat, koji se tamo uistinu odvija – izjavio je Peskov, odgovarajući na pitanje da pojasni situaciju na istoku Ukrajine na telekonferenciji s novinarima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak navečer je optužio Ukrajinu da  provocira oružanu konfrontaciju sa separatistima i za nepoštovanje sporazuma o toj regiji.

Govoreći tokom videokonferencije s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Putin je također zatražio od Kijeva da uđe u direktni dijalog s lokalnim separatističkim snagama, saopćio je Kremlj u utorak navečer.

– Ruska strana izražava ozbiljnu zabrinutost oko eskalacije oružane konfrontacije koju bi isprovocirala Ukrajina duž linije kontakta i njenog praktičnog odbijanja da provede sporazume iz jula 2020. na jačanju režima primirja – saopćio je Kremlj.

Njemačka, Rusija i Francuska dio su takozvanog „normandijskog formata“, koji također uključuje Ukrajinu, i uspostavljen je u pokušaju rješenja sukoba u istočnoj Ukrajini, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA