20 C
Sarajevo
08.09.2024

Macron najavio novu vladu poslije OI, ljevičari izabrali kandidata za premijera

Macron je rekao da želi izbjeći "nerede", u političkom smislu, pred ovako važan događaj za cijelu državu.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron najavio je da će trenutna vlada, koja se nalazi u tehničkom mandatu, ostati na pozicijama do završetka Olimpijskih igara u Parizu, odnosno do 11. augusta.

Macron je rekao da želi izbjeći “nerede”, u političkom smislu, pred ovako važan događaj za cijelu državu.

Njegova objava dolazi nakon što se Novi narodni front (NPF), koalicija najvećih ljevičarskih stranaka u Francuskoj koja je osvojila najveći broj mandata u parlamentu, nakon dugih pregovora odlučio na Lucie Castets kao svoju kandidatkinju za novu premijerku ove zemlje.

- OGLAS -

Iz ove koalicije su kritikovali Macronov potez, odnosno njegov izbor da ne razmatra davanje mandata za Castets da formira vlast.

Vrijedi istaći da je izbor kandidata za premijera unutar NPF-a izazvao ogromne rasprave i skoro doveo do raspada koalicije.

- Advertisement -

S druge strane, Macronova Ansambl koalicija, koja je druga po snazi u Parlamentu, ima mogućnost da čak “preskoči” NPF i formira vlast s umjerenom desnicom, odnosno s republikancima.

Kao što se i očekivalo, niko ne pregovara s trećom najjačom strankom u Parlamentu, ekstremno desnim Nacionalnim okupljanjem koji neformalno predvodi Marine Le Pen.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA