9 C
Sarajevo
29.10.2024

May: Indija i Pakistan da se suzdrže od koraka koji će dodatno povećati napetost

Nakon što su to učinile brojne zemlje, britanska premijerka Theresa May pozvala je također predstavnike Indije i Pakistana na suzdržanost, u kontekstu posljednje eskalacije napetosti između dvije zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijerka May je u britanskom parlamentu poručila kako je vlada njene zemlje duboko zabrinuta i da izbliza prati dešavanja oko napetosti na relaciji Indija – Pakistan.

“Velika Britanija poziva obje strane da se suzdrže od koraka koji bi mogli dodatno povećati napetost”, kazala je May.

- OGLAS -

Naglasila je kako je u kontaktu s predstavnicima Pakistana i Indije, te još jednom podvukla kako su za regionalnu stabilnost ključni dijalog i traženje rješenja kroz diplomatske kanale.

Tenzije u kriznom Kashmiru eskalirale su 14. februara kada su u bombaškom napadu na paramilitarni konvoj ubijena 44 i ranjeno 20 vojnika u Indiji. Indija je za napad optužila Pakistan, a zvanični Islamabad je odbacio optužbe i osudio taj napad. Indijske snage su 26. februara izvele zračne napade na kamp koji se nalazi na pakistanskoj strani linije razgraničenja.

- Advertisement -

Tenzije su dodatno eskalirale jutros kada je pakistanska vojska srušila dva aviona indijske vojske koji su ugrozili zračni prostor Pakistana. S druge strane, tri pakistanska aviona su također ušla u indijski zračni prostor i izazvali reakciju indijskih snaga. Lokalni mediji javljaju da su indijske snage srušile pakistanski bombarder F16.

Zbog sukoba u Kashmiru, vlasti Pakistana i Indije su zatvorile većinu aerodroma i zatvorile zračni prostor za civilne letove. Pakistan je saopćio da je do daljnjeg blokirao zračni prostor za sve komercijalne letove.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA