12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

Medvedev: “Zapad pravi fatalnu grešku misleći da Rusija neće koristiti nuklearno oružje”

Izjava Medvedeva dolazi nakon odluke Sjedinjenih Američkih Država da dopusti Ukrajincima korištenje američkog oružja za gađanje ciljeva na teritoriju Rusije.

Zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev kaže da zapadne zemlje možda prave “fatalnu grešku” u pretpostavci da Rusija nikada neće koristiti taktičko nuklearno oružje (TNW).

“Prije samo nekoliko godina, oni (Zapad) su govorili da Rusija neće ulaziti u otvoreni vojni sukob sa režimom Bandere kako se ne bi svađali sa Zapadom. Pogriješili su, rat je u toku”, Medvedev je napisao na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim riječima, možda i griješe s mogućom upotrebom taktičkog nuklearnog oružja.

- OGLAS -

“Međutim, ovo bi bila fatalna greška. Uostalom, kao što je ruski predsjednik pravedno istakao, evropske zemlje imaju veoma visoku gustinu naseljenosti. A za one neprijateljske zemlje čije su zemlje izvan zone pokrivanja TNW-a, postoji strateški potencijal”, dodao je on.

Dodao je da koliko god iz NATO govorili da Rusija nikada neće koristiti nuklearno oružje protiv Ukrajine i zemalja NATO-a, stvarnost je mnogo drugačija.

- Advertisement -

Medvedev smatra da je moguće da je sukob Rusije i Zapada već ušao u završnu fazu.

“Nažalost, ovo nije ni zastrašivanje ni nuklearni blef. Trenutni vojni sukob sa Zapadom razvija se po najgorem scenariju”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, postoji stalna eskalacija oko upotrebe NATO oružja.

“Stoga, danas niko ne može isključiti mogućnost da sukob pređe u završnu fazu”, dodao je Medvedev.

Izjava Medvedeva dolazi nakon odluke Sjedinjenih Američkih Država da dopusti Ukrajincima korištenje američkog oružja za gađanje ciljeva na teritoriju Rusije.

U međuvremenu i Njemačka je odobrila korištenje njenog oružja od ukrajinske vojske za gađanje vojnih ciljeva u Rusiji. Ukrajinske vlasti potvrdile su da su im Amerikanci ukinuli ograničenja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA