17.7 C
Sarajevo
20.06.2024

Mijanmar: Tokom današnjih protesta protiv puča ubijeno 100 demonstranata

Najmanje 100 demonstranata ubijeno je tokom vojne intervencije na današnjim protestima u Mijanmaru, objavili su lokalni mediji, javlja Anadolu Agency (AA).

Delegacija Evropske unije u Mijanmaru objavila je na društvenoj mreži Twitter da će 76. godišnjica Dana oružanih snaga, koja se obilježava danas u Mijanmaru, ostati upamćena kao “dan terora i nečasti”.

“Ubistvo nenaoružanih civila, uključujući i djecu, čin je bez odbrane”, navela je delegacija Evropske unije u Mijanmaru.

- OGLAS -

Američki ambasador Thomas Vajda rekao je da su “snage sigurnosti ubile nenaoružane civile” i izjavio da narod Mijanmara ne želi živjeti pod vojnom vlašću.

Mijanmarska vojska je 1. februara ove godine izvela udar i preuzela vlast u zemlji pod izgovorom da su novembarski izbori bili neregularni.

- Advertisement -

Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i uhapsila čelnike vlade, uključujući i mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi. Masovni protesti protiv vojnog udara počeli su 6. februara. U nasilnim intervencijama vojske tokom protesta ubijene su stotine ljudi, a više od hiljadu je privedeno.

Ujedinjene nacije, Evropska unija i brojne zemlje, poput Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Velike Britanije najoštrije su osudili vojni udar u Mijanmaru.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA