25 C
Sarajevo
07.07.2024

Netanyahu šalje delegaciju na pregovore: Može li doći do prekida vatre?

Prema izvještajima, Netanyahu je svojim pregovaračima naglasio “da će se rat završiti tek nakon što postigne sve svoje ciljeve, a ne ni trenutak ranije“.

Premijer Benjamin Netanyahu je poslao delegaciju koja će učestvovati u pregovorima za oslobađanje zarobljenika u zamjenu za sporazum o prekidu vatre, rekao je izraelski zvaničnik, a prenose Reuters i Associated Press. Nejasno je gdje će se pregovori održati.

Prema izvještajima, Netanyahu je svojim pregovaračima naglasio “da će se rat završiti tek nakon što postigne sve svoje ciljeve, a ne ni trenutak ranije“.

Kako navodi Al Jazeera, premijer je više puta rekao da ti ciljevi uključuju potpuni poraz Hamasa, što je nedvojbeno u suprotnosti sa bilo kakvim potezom ka prekidu vatre.

- OGLAS -

Međutim, Netanyahuov ured sinoć je objavio da je Izrael primio najnoviji odgovor Hamasa na prijedlog o prekidu vatre o kojem se pregovara, dodajući da će ga proučiti.

Gadi Eisenkot, bivši član izraelskog sada raspuštenog ratnog kabineta, rekao je za lokalne novine Walla da je dogovor o prekidu vatre i povratku izraelskih zarobljenika u Pojasu Gaze “bliži nego ikada prije“.

- Advertisement -

Međutim, potcrtao je: “Teško mi je zamisliti (izraelskog premijera) Netanyahua kako se uzdiže na nivo strateškog vodstva i donosi vrlo tešku odluku da zaustavi rat.”

“Teško mi je zamisliti kako Netanyahu prihvata dogovor i govori (deničarskim ministrima) Smotrichu i Ben-Gviru da je to prava stvar… Netanyahu se suočava sa strateškom dilemom: ili povratak kidnapovanih ili opstanak njegove vlade”, rekao je, dodajući da premijer, po njegovom mišljenju, više nije u stanju da služi najboljim interesima Izraela.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA