20 C
Sarajevo
15.06.2024

Novi protesti protiv Francuske u arapsko-muslimanskom svijetu

Protesti su izbili nakon izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji se zalaže za slobodu prikazivanja proroka Muhameda na karikaturama nakon što je jedan musliman blizu Pariza dekapitirao nastavnika koji je na nastavi pokazao takve karikature.

Prema strogom tumačenju islama zabranjeno je bilo kakvo prikazivanje proroka Muhameda.

U petak su se najveći prosvjedi odvijali u Bangladešu i u Pakistanu, ali i u Indiji, na Bliskom istoku i u zemljama Magreba.

- OGLAS -

U Daki, gdje su dodatne snage sigurnosti raspoređene oko francuskog veleposlanstva, više od 40.000 prosvjednika je defiliralo ulicama, prema podacima neovisnih promatrača i organizatora skupa.

“Svi smo vojnici proroka Muhameda”, skandirali su po izlasku s tjedne molitve u najvećoj džamiji u zemlji Baitul Mukarram.

- Advertisement -

Prosvjednici su ponovo pozivali na bojkot francuskih proizvoda i na ” kažnjavanje” Macrona. Zapaljene su francuske zastave i Macronove fotografije.

“Francuska vrijeđa milijarde muslimana u svijetu. Predsjednik Macron se mora ispričati za svoje zločine”, rekao je Gazi Ataur Rahman, visoki dužnosnik Islami Andolan Bangladesh, jedne od glavnih bagladeških islamističkih stranaka.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Damarnin izjavio je u petak da je Francuska uključena u rat protiv islamističke ideologije i može se očekivati još napada militanata na francuskom tlu.

Damarnin je govorio dan nakon što je napadač naoružan nožem vičući Allahu Akbar (Bog je najveći) dekapitirao ženu i ubio još dvoje ljudi u crkvi u Nici prije no što ga je nastrijelila policija i odvezla.

Pravosudni izvor rekao je da je u četvrtak ujutro pritvoren 47-godišnjak pod sumnjom da je bio u kontaktu s napadačem.

Glavni antiteroristički tužitelj Jean-Francois rekao je muškarac za kojeg se sumnja da je počinio napad Tunižanin rođen 1999. koji je u Europu stigao 20. rujna iz Lampedeuse, glavne ulazne točke za migrante iz Afrike.

Osumnjičeni je u bolnici, u kritičnom stanju, rekao je.

Nekoliko sati nakon napada u Nici policija je ustrijelila muškarca koji je u gradiću Montfavetu, blizu Avignona, prolaznicima prijetio pištoljem.

Francuske novine Le Figaro prenose izjavu pravosudnog izvora da je ubijeni muškarac bio na psihijatrijskom liječenju i da ne vjeruju da je motiv teroristički.

Gradonačelnik Nice Christian Estrosi rekao je da je napad na crkvu Notre Dame u njegovu gradu sličan onome u Parizu prije dva tjedna u kojem je obezglavljen profesor Samuel Paty koji je učenicima u školi pokazao karikature proroka Muhameda.

Napadi u četvrtak izvedeni su na rođendan proroka Muhameda, u vrijeme sve većeg bijesa muslimanskih zemalja zbog francuskog ustrajanja na pravu objave tih karikatura.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA