11 C
Sarajevo
23.02.2024

Palestinci nakon šest mjeseci nastavljaju koordinaciju s Izraelom

Palestinska samouprava Mahmuda Abasa nastavit će sigurnosnu koordinaciju s Izraelom, koja je službeno u prekidu od svibnja, najavio je u utorak palestinski ministar.

“U ozračju međunarodnih kontakata Mahmuda Abasa i uzevši u obzir pisane i usmene obveze koje smo dobili od Izraelaca, nastavit ćemo odnose tamo gdje su bili prije 19. svibnja 2020.”, datuma objave kraja sigurnosne koordinacije, izjavio je ministar civilnih poslova Husein al-Sheik.

Mahmud Abas je u svibnju prekinuo sigurnosnu koordinaciju zbog izraelskog plana pripojenja dijelova Zapadne obale, palestinskog teritorija koji izraelska vojska zauzima od 1967. godine. Izrael je u međuvremenu odustao od tog plana.

- OGLAS -

Abas je tada rekao da se njegova vlada više “ne osjeća obveznom pridržavati svih sporazuma i dogovora s američkom i izraelskom vladom, i svim obvezama na temelju tih sporazuma i dogovora, uključujući one o sigurnosti”. Ta odluka je utjecala na transfere palestinskih pacijenata u izraelske bolnice. Palestinska samouprava je isto tako prestala primati porezne prihode na koje se Izrael obvezao, a bez tih prihoda Palestinska uprava je morala smanjiti plaće državnih službenika u vrijeme usporavanja gospodarstva tijekom epidemije koronavirusa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA