23.8 C
Sarajevo
18.05.2024

Papa Franjo naredio smanjenje plata za kardinale i vjerske službenike u Vatikanu

 
 

Vatikan je saopćio u srijedu da je Franjo objavio dekret kojim uvodi proporcionalne finansijske rezove počevši od 1. aprila. Vatikanski portparol izjavio je da niskorangirani službenici neće biti pogođeni rezovima. Franjo često insistira kako ne želi da otpušta ljude.

Kardinali koji rade u Vatikanu i žive u Rimu imaju plate između četiri i pet hiljada eura i plaćaju rentu u velikim stanovima u italijanskoj prijestonici znatno ispod tržišne cijene.

Ostalim čelnicima vatikanskih odjela, uglavnom vjerskim službenicima, plate će biti umanjene između tri i osam posto. Programirani rast plaća bit će ukinut do marta 2023. Današnje mjere također će se primijeniti na visoko osoblje u drugim papinskim bazilikama izvan Svetog Petra u Vatikanu.

- OGLAS -

Sveta stolica, centralno administrativno tijelo Katoličke crkve širom svijeta, mogla bi iskoristiti 40 miliona eura iz rezervi drugu uzastopnu godinu dok pandemija COVID-19 nagriza njene finansije, saopćio je vodeći vatikanski ekonomski zvaničnik u ovom mjesecu.

Ona očekuje deficit od oko 50 miliona eura u ovoj godini. Pandemija je prinudila Vatikanske muzeje, tradicionalni izvor prihoda, na zatvaranje veći dio vremena u proteklih 15 mjeseci, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA