17.7 C
Sarajevo
03.10.2024

Počela okupljanja desničarskih i antifašističkih demonstranata u Britaniji, policija u stanju pripravnosti

Britanska policija se večeras priprema za potencijalno nasilje te je širom zemlje mobilizirala šest hiljada policajaca obučenih za suzbijanje nereda.

Britanska policija se večeras priprema za potencijalno nasilje te je širom zemlje mobilizirala šest hiljada policajaca obučenih za suzbijanje nereda.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je pak izdalo upozorenje onima koji bi mogli sudjelovati u nasilju, navevši kako za čin pobune prijeti kazna do deset godina zatvora, za nasilno remećenje mira do pet godina, za nanošenje kriminalne štete do deset godina, a za poticanje rasne mržnje do sedam godina zatvora.

Nekoliko stotina antifašističkih demonstranata okupilo se kod starog vatrogasnog doma u Hackneyju, gdje se nalazi imigracijski centar, dok su krajnje desni aktivisti primijećeni u blizini Željezničke stanice Hounslow East u zapadnom Londonu, području na kojem živi značajan broj azijskog stanovništva. Policija je potvrdila da je primjećena aktivnost krajnje desnice, prenosi Index.hr.

- OGLAS -

U Liverpoolu se velik broj policajaca okupio u blizini crkve u kojoj se nalazi imigracijski savjetodavni centar koji je na meti ekstremno desnih aktivista. Mnogi su prozori na crkvi prekriveni daskama. Zatvoreni su i obližnji pubovi. Svećenik Peter Morgan je kazao kako namjerava pokušati razgovarati s demonstrantima kako bi smirio tenzije.

“Tražitelji azila su prestravljeni, apsolutno prestravljeni. Ovdje dolazi jako puno ranjivih ljudi. Mi svaki dan dijelimo najmanje sto obroka, obroka dobre kvalitete”, rekao je, dodavši kako je poziv desničara Lawrencea Foxa u kojem poziva na obranu kršćanskih vrijednosti čista glupost.

- Advertisement -

Zasad u engleskim gradovima više antifašista nego desničara

Oko pedeset antifašističkih demonstranata okupilo se u Birminghamu, iako još uvijek nema znakova prisutnosti krajnje desnice.

Puno veći broj ljudi okuplja se u Bristolu, a Sky News javlja kako je na mirnom protestu nekoliko hiljada sudionika.

U Brentfordu, u zapadnom Londonu, oko šezdeset-sedamdeset demonstranata protiv rasizma uzvikuje “crni i bijeli, ujedinite se i borite” i “zajedno smo dinamit”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA