7.7 C
Sarajevo
01.03.2024

Policija u EU imaće oružje protiv dronova

Policijske snage u EU uvešće u upotrebu oružje australijske proizvodnje protiv dronova koje će im pomoći da eliminišu pretnje po nacionalnu bezbjednost. Takva tehnologija je zabranjena u SAD saveznim zakonom.

Prema okvirnom sporazumu kompanije DronŠild (DroneShield Limited) i EU, DronGan taktikal (DroneGun Tactical) će biti “uveden u razne policijske jedinice širom EU”, saopštila je australijska kompanija.

Direktor komanije Oleg Vornik izvijestio je EURACTIV da je sporazum sklopljen sa belgijskom policijom koja je raspisala tender u ime nacionalnih policija EU u sklopu šeme zajedničkih nabavki.

- OGLAS -
 

U DronŠildu kažu da sporazumom nije precizirana minimalna količina pušaka koja će biti kupljena.

Kompanija se nada da će taj posao voditi novim ugovorima sa policijskim snagama EU u budućnosti i za druge proizvode, uključujući njihov prenosivi uređaj za otkrivanje dronova RfPatrol.

DronGan taktikal, koji ima dizajn puške, nema dozvolu za prodaju u SAD, navodi se u saopštenju australijske kompanije.

Oružje funkcioniše tako što emituje signale sa antene velike snage koji “skrembluju” i tako onesposobljavaju komande za kontrolu drona.

Većina dronova napadnuta tom tehnologijom će prekinuti let i pokušati da bezbjedno sleti.

Inače, u julu će u EU stupiti na snagu novi propisi koji će omogućiti stvaranje jedinstvenog tržišta dronova u Evropi sa visokim standardima bezbjednosti.

Po novim propisima će oni koji upravljaju dronom morati da imaju dozvolu nadležnih nacionalnih vlasti koja će im omogućiti da njime upravljaju i širom EU.

U aprilu je Evropska agencija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja (EASA) dostavila Evropskoj komisiji mišljenje o upotrebi i kontroli dronova u gradovima u EU i pozvala da se regulišu bespilotne letelice u vazdušnom prostoru kako bi se umanjili rizici u vazduhu i na zemlji.

“Sve veći broj operacija bespilotnih letelica u evropskom vazdušnom prostoru predstavlja pitanje bezbjednosti i integracije vazdušnog prostora”, navodi se u mišljenju i dodaje da je zbog toga potrebna jasna regulativa.

U preporuke Agencije uključeno je i uspostavljanje zajedničkog informacionog sistema za razmjenu podataka između operatora dronova.

Taj sistem će im pomoći da “planiraju i izvode letove bezbjedno jer će tačno znati gdje i kada je njihovim dronovima dozvoljeno da lete”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA